Mülteci Barınakları Beton Kumaşla 24 Saat İçerisinde İnşa Edilebiliyor

Cutwork’ün tasarladığı Cortex Shelter mülteci kampları için geliştirilmiş bir barınak kavramı. Beton tekstile su ekleyerek barınağı sadece 24 saat içerisinde inşa etmek mümkün.

Kavramsal mimari stüdyosu Cutwork barınağı Cortex Bileşenleri ile inşa edilecek şekilde tasarladı; parçalı beton kalıplardan oluşan bileşenler sahaya götürülüp suyla karıştırılarak nihai biçimini alıyor.

Beton kaplama 24 saat içerisinde sertleşiyor ve az bir bakımla 30 seneye kadar kullanılabiliyor ve dolayısıyla, şu anda çoğu mültecinin yaşadığı  uzun süreli çadır kentlerden potansiyel olarak daha iyi bir opsiyon sunuyor.

Cutwork barınağı tasarlarken adı geçen malzemenin, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 25.9 milyon mültecinin yaşam koşullarını iyileştirmede nasıl kullanılabileceğini göstermek istemiş.

 “Misyonumuz, ev diyebilecekleri bir yere sahip olmayan dolayısıyla güvenlik duygusunu yitirmiş insanlar için istikrarlı ve güvenli bir yaşam yaratıp, yeniden umut yeşertecek temelleri atabilmek,” diyor Cutwork CEO’SU Kelsea Crawford.

Cortex Shelter’ın inşası için kalifiye işçi gerekmiyor ve iki kişi binayı sadece bir gün içinde inşa edebiliyor. Beton tekstilin serilmesi için metal tüpler yerleştirilip gerekli şekilde bükülüyor; ardından malzeme sulanıyor.

Beton tekstile su eklendikten sonra, betonun dağılmasını engelleyen  ve suda çözülebilen kumaş çözüldükten sonra ortaya 3D hasır örgüsünden panelle güçlendirilmiş beton yapı çıkıyor.

Cortex Composite malzemesinin geleneksel betondan iki kat daha güçlü olduğu iddiasında. Barınakta kullanılan betonun kalınlığı sadece 1.25 santimetre dolayısıyla dökme betondan daha az karbon içeriyor.

Yalıtım panelleri iç kısma yerleştiriliyor. Paneller yıkanabilir özellikte ve içerideki ısının düzenlenmesine yardımcı olup, barınağı çadırdan çok daha konforlu bir yaşam alanına çeviriyorlar.

Cutwork,  Cortex Shelter’ın yan duvarlarından birine de yüksek bir pencere eklemiş böylece içeriye ışık ve hava girebiliyor. Barınağın içerisine mutfak ve banyo yerleştirmeye yetecek alan var. Böylece ortak yemek pişirme ve ortak tuvalet kullanımının riskleri de azaltılmış oluyor.

Aydınlatma ve şarj için çatıya güneş panelleri yerleştirilebiliyor.

Cutwork, bu barınakların yurtlarından edilmiş kişilere nesiller boyu ev sahipliği yapan mülteci kamplarının daha güvenli ve kendi kendine yetebilir olmasına olanak tanıyacağına inanıyor. Aynı teknolojinin okul, mağaza ve hatta stadyum inşasında kullanılabileceğini de ekliyorlar.

Mevcut küresel mülteci krizine getirilen diğer tasarım çözümleri arasında savaş bölgelerinde hasar gören pencereleri geçici olarak tamir eden ince tabakalar ve kamplarda kalan kadınların geceleri kullanabilecekleri taşınabilir tuvalet var.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)