EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Merdivenle Sağlanan Sosyalleşme İmkânı

Amsterdam Bilim Parkının merkezinde sürdürülebilir teknolojiler ve çevreci iş modelleri konusunda araştırma yapacak yeni bir tesis kuruluyor. MVRDV kısa süre önce, akademik kurumlar, hükümet ve işletmeler arasında çevresel sorunlara sürdürülebilir çözümler üretme konusunda yaratıcı işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan  Amsterdam Üniversitesi’nin araştırma tesisi Sustainalab'a ev sahipliği yapacak bir ofis ve laboratuvar kompleksi olan Matrix 1 için tasarımlarını açıkladı. BREEAM mükemmellik sertifikasını almayı hedefleyen binanın tasarımında sürdürülebilirlik ön planda olacak, binanın enerjisi çatıya yerleştirilecek güneş panelleriyle sağlanacak.

Amsterdam'ın doğusunda yer alan Amsterdam Bilim Parkındaki Matrix 1, 13.000 metrekareye yayılacak. Binanın toplam alanının dörtte birinde SustainaLab yer alacak. Mimarlar, yeni tesisin kampüsteki mevcut altı binaya- aralarında Amsterdam Üniversitesi Bilim Tesisleri, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri binası da var- açık olması  için Matrix 1’in büyük kısmını camla kaplayacaklar. Böylece bina “açık ve sosyal” bir bina olacak.

Binanın odak noktası, dışarıdan  görülebilen, zikzaklı geniş bir merdiven.  Mimarlar yaptıkları basın açıklamasında konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Girişteki merdiven boşluğu binanın sosyal merkezi niteliğinde ve insanlar arasında etkileşimi tetiklediği gibi, standart bir laboratuvarla, eğlenceli, insan merkezli bir mimari anlayışı arasında denge sağlıyor. Bu da, ofis alanları konusunda yüksek beklentilere sahip teknoloji çalışanlarının, aynı olanaklara sahip olmayan laboratuvar çalışanlarıyla aynı binayı paylaşacağı düşünüldüğünde önemli bir unsur. Matrix 1’in merdivenleri bilimsel çalışma yapanların da teknoloji alanında çalışanlarla aynı imkânlardan faydalanmasına olanak tanıyacak.”

BREEAM'ın mükemmel standartlarını karşılamak için altı katlı bina esneklik ve yeniden kullanılabilirlik için optimize edilecek. Ofis alanları kolaylıkla laboratuvar alanlarına dönüştürülebilecek ve bunun tam tersi de yapılabilecek. Binanın çelik yapısı ve beton zeminleri gelecekte tekrar kullanılmak üzere sökülebilir nitelikte. Çatıda güneş panellerinin yanı sıra biyolojik çeşitliliğe katkıda bulunmak ve su biriktirmek için peyzaj düzenlemesi yapılacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)