Sınırlı Kaynaklarla En Güzelini Yaratmak...

İsveç merkezli  Asante Mimarlık & Tasarım ve Lönnqvist & Vanamo Mimarlık Bürosu, Tanzanya'daki Kingori kentinde kendi kendine yetecek bir yetimhane inşa etmek için bölgedeki çalışanlarla iş birliği yaptılar.

İsveç Sınır Tanımayan Mimarlar ve Mühendisler Birliği ile beraber İsveç merkezli mimarlık büroları tarafından 25 çocuğu barındıracak şekilde tasarlanan Econef Çocuk Merkezi, yetim çocukların yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen İsveç-Tanzanya Sivil Toplum Örgütü Econef için yapıldı.

Tanzanya’nın kuzey kırsalındaki yerleşke iki avlu etrafına sıralanan yatak odaları, sınıflar ve mutfaktan oluşan tuğla binalardan meydana geliyor.

Asante Mimarlık & Tasarım ve  Lönnqvist & Vanamo Mimarlık, Econef Çocuk Merkezini mümkün olduğunca kendini idame ettirebilecek şekilde tasarlamış; böylece özel bağışlarla çalışan Econef’in yükünü hafifletmeyi planlamışlar.

 Asante Mimarlık&Tasarım Bürosunun kurucularından Frida Öster konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Hedefimizi gerçekleştirmek için yeni binaları ekolojik ve ekonomik olarak sürdürülebilir şekilde planladık; ayrıca çoğu bakım da gerektirmiyor.”

Çocuk merkezinde elektrik üretmek için güneş panelleri, su toplamak için yağmursuyu toplama sistemleri ve mutfakta kullanılacak gazı üreten biyo-gaz tesisi mevcut.

Binaların etrafında çocukların yiyeceklerini üretmek ayrıca hayvan yetiştirmek için tarlalar var.

“Hedefimiz güvenli, fonksiyonel ve sürdürülebilir bir çevrenin yanı sıra ihtiyaçlar, arzular ve hayaller için de alan yaratmaktı; bunu yaparken elbette bölge iklimini, kaynakları, inşaat tekniklerini ve malzemelerini göz önünde bulundurduk,” diyor Öster.

Econef Çocuk Merkezi yerel malzemelerin yanı sıra yerel olarak temin edilebilecek becerileri kullanan tekniklerle inşa edilmiş ve böylece inşaat ve nakliye maliyeti minimuma düşürülmüş. Ayrıca bakım maliyeti de bu şekilde düşmüş olacak.

Duvarlar bölgede geleneksel olarak kullanılan yakılmış tuğlayla inşa edilmiş; çatı ise ahşap bir çerçeveye desteklenmiş oluklu çelikten yapılmış. Kuşların içeri girip yuva yapmasını engellemek için çatı ile oda tavanları arasındaki havalandırma boşluğu sisal lifiyle kapatılmış.

“Binaları tasarlarken yerel mimariden ilham aldık, yerel inşaat geleneğini takip ederek bölgede sade ama yenilikçi bir tipoloji oluşturduk,” diyor Öster.

“Sınırlı kaynaklardan en iyi şekilde faydalanmak ve  güzel bir şey yaratmak istedik” diye devam ediyor Öster. "Çalışmamızda, yerel inşaatçıların becerileri, kuzey Tanzanya iklimsel, kültürel ve ekonomik koşullarına uyarlanmış sürdürülebilir ev tipolojileri ile bütünleşiyor."


Baş Mimarları: Carolina Wikström, Frida Öster (Asante Mimarlık&Tasarım), Pilvi Vanamo (Lönnqvist Vanamo Mimarlık)
Tasarım Ekibi: Lukas Bidö (Asante Mimarlık&Tasarım / Sınır Tanımayan Mimarlar İsviçre), Jockum Beckeld (A-Direkt)
Müşteri: Econef Tanzania
Mühendislik: Cornelis Oskamp
Peyzaj: Anna Valman, Julia Vilkenas, Johanna Ardland Bojvall, Hanne Nilsson
Ortaklar: ECONEF, Sınır Tanımayan Mimarlar İsviçre, Sınır Tanımayan Mühendisler İsviçr


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)