En İyisi Olmaya Aday Bir Ofis

İş hayatı ve özel hayat her zamankinden daha fazla iç içe olmaya başlayınca, ofisler de masa ve sandalyeden ibaret olmaktan çıktı. İyi tasarlanmış bir çalışma ortamının daha fazla üretkenliğe, şirketle daha çok bağ kurmaya katkıda bulunduğu ve işe devamsızlık oranını düşürdüğü iyi bilinen bir gerçektir. Yatırım geliştirme ve yönetim konusunda çalışan Amvest şirketi için Amsterdam’da tasarlanan bu ofisin yaratıcıları şirketin kendi mimarları. Ofis, iş yeri tasarımında en iyi uygulama örneği olmayı hedefliyor.

Dışarıdan başlayacak olursak, Rietveld Mimarlık tarafından tasarlanan, son derece çarpıcı dış cephe genel standardı oluşturuyor. İçeri girdiğimizde, 20 metrekarelik asansörle karşılaşıyoruz; bu asansör, aynı zamanda içerisindeki mobilyaları, bitkileri ve sanat eserleriyle bir toplantı alanı görevi de görüyor. Asansör katlar arasında ağır ağır hareket ederek ziyaretçilerin etrafı görmesine olanak tanıyor. Bu durumun önemli bir yan etkisi de çalışanların merdivenleri tercih etmesi olmuş.

Tavandan tabana kadar kullanılan tüm malzemeler sürdürülebilir, esnek ve yenilikçi. Örneğin sürdürülebilir bir ürün olarak imal edilen halı beton bir zeminin kumaş versiyonunu andırıyor ve daha önce burada bulunan eski beton fabrikasını akla getiriyor. Ofis harici alanlarda zemin, Amvest’e özel olarak geliştirilen geri dönüştürülmüş meşe ağacından balıksırtı döşemeyle kaplı. Döşemede, yapıştırıcı kullanımını ortadan kaldırıp, gelecekte yeniden kullanıma olanak tanıyan magnetik bir katman var. Özel olarak geliştirilen tavan panelleri, soğutma ve ısıtma aracı işlevi görüyor ve akustik yalıtımı güçlendiriyor. Çok sayıda bitki, çatı katından yer alan ve wi-fi bağlantısı olan bir bahçe ve dışarıda çalışmayı teşvik eden daha pek çok alan sayesinde sağlıklı bir çalışma atmosferi yaratılmış.

Binanın planı açık, aydınlık ve etkileşimi teşvik ediyor. Özel tasarım çalışma alanlarının tamamı çalışanlar arasında etkileşimi teşvik etmek için aynı katta yer alıyor. Tavandan tabana pencereler, binaya optimum ölçekte doğal ışık girmesini sağlıyor ve böylece ilave ışık ihtiyacı minimuma indirilmiş oluyor. Daha az aydınlık ve dolayısıyla daha samimi bir atmosfere sahip olan orta alanlardaysa, işle ilgili bir dizi faaliyeti yerine getirmeye ayrılmış bölümler var. En üst katta, tavana entegre edilmiş özel banklar ve masalar mevcut; sadece bir düğmeye basarak bunları oturmaya hazır hale getirebiliyorsunuz. Akustik panel görevi gören mobil dolaplar da binadaki esnekliğin bir diğer örneği.  Bu özgünlük tasarımın temel öğesi ve iç mekânın ilham verici, hareketli bir parçası olarak ön plana çıkıyor.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)