Amerikan Sert Ağaç Uygulamaları 1: Hayder Aliyev Havaalanı

Azerbaycan Haydar Aliyev Uluslararası Havaalanı terminali, dünya çapında tanınan, İstanbul merkezli Autoban Stüdyonun iç mimari ve deneysel tasarım çalışmasıyla ön plana çıkıyor.

Azerbaycan misafirperverliğinden ilham alan Autoban'ın Red Dot ödüllü tasarımı, terminalin yolcu alanlarının tamamını kapsıyor. Amerikan beyaz meşe kaplamayla yapılmış ahşap “kozalar” konukları içtenlikle karşılayan bir hava yarattığı gibi insanda keşif duygusu da uyandırıyor. Bu türden ifade biçimleri ve geleneksel olmayan formların kullanımı Autoban’ın kendine özgü tarzının tipik örneklerinden diyebiliriz.

Terminalde toplam 16 koza mevcut. Bunların on bir tanesi ahşap panellerle kaplı, diğer beşi ise açık çerçeveli. Koza biçimindeki yapıların bir dizi fonksiyonu var; iki adet kafe, şampanya ve havyar ikram edilen bir bar, çocuklar için oyun alanı,  spa ve güzellik merkezi,  müzik ve kitap mağazası ve bagaj bırakma yeri gibi yolcuların işini kolaylaştıran alanlar bunlardan bazıları. Kozaların kullanım alanları esnek bırakılmış ve havaalanı değiştikçe bu alanların kullanımın şeklide değişecek şekilde tasarlanmış. Amerikan beyaz meşe kaplamalarından yapılan kozalar, METU mühendislik profesörlerinin gözetiminde Ankara’da imal edilmiş ve montaj işlemi sahada gerçekleştirilmiş. Yeni terminaldeki bir dizi dinlenme alanı için ısmarlanan masa ve sandalye takımları da Amerikan beyaz meşe kerestesinden imal edilip, koyu renge boyanmış.

Autoban kozaların imalatında doğal malzeme kullanıp, ustalarla çalışmış. Ancak CNC freze ve lazer kesimden de faydalanılmış. Kozaların tasarımında Rhinoceros ve AutoCAD programları kullanılmış. Kozaları genel iç tasarıma yerleştirmek için de 3DS Max programından faydalanılmış. Autoban açık çerçeve kozaların 3D baskısını almış ve MAPA da kozaların fonksiyonunu test etmek için Ankara’da tam boyutlu bir model inşa etmiş.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)