Amerikan Sert Ağaç Uygulamaları 6: Amot Atrium Kulesi Organik Merdiven

Sektörün önde gelen mimarlarından Moshe Zur tarafından tasarlanan ve 2016 yılında yapımı tamamlanan, eşsiz geometrik biçimli Amot Atrium kulesi İsrail’in gelişmekte olan Diamond Exchange Bölgesine bir yenilik daha getirdi. Tel Aviv’deki Ramat Gan iş merkezi bölgesinde yer alan kule şehre giren ziyaretçileri oldukça detaylı ve dinamik bir dış cepheyle karşılıyor. 158 metre uzunluğundaki kulenin mağazalara ayrılmış 38 katı mevcut. Kule LEED platinyum sertifikası almaya da hak kazandı. Toplamda 43 katı olan kulenin her bir katı iki kanattan oluşuyor ve dışarıdan görülebilen bir asansörle birleşiyor.

Kulenin giriş salonunda  Amerikan lale ağacından yapılmış olağanüstü bir heykel merdiven mevcut. Bina adını bu etkileyici giriş salonundan almış. Giriş salonu mimar Oded Halaf tarafından tasarlanmış. Halaf salon tasarımı için “hortum biçiminde bir merdiven inşa etmek” gibi radikal bir fikir sunmuş. Bu heykelsi yapı dört katlı, cam kaplı yüksek giriş lobiye hem hareket katıyor hem de ilgi çekiyor. Halaf ayrıca merdivenin desteklerinin görünmemesini istemiş- karmaşık ve görünürde pek de mümkün olmayan bir iş diyebiliriz- Dolayısıyla işin konuyla ilgili doğru bilgiye, tecrübeye ve bolca yaratıcılığa sahip birine verilmesi gerekmiş.

Yapılacak işin son derece karmaşık olduğunu göz önünde bulunduran Halaf, işi Tomer Gelfand’a vermiş. Gelfand mühendislik sorunlarına mimari çözümler getiren konusunda uzman bir zanaatkâr. Babasının 1976 senesinde kurduğu işi devraldığından bu yana ahşap, paslanmaz çelik ve cam malzeme kullanılarak yapılan karmaşık tasarımlar konusunda epeyce tecrübe edinmiş. Halaf’ın kabaca yaptığı merdiven tasarımını kendisine verdiği andan itibaren, tam 18 ay boyunca Gelfand inşaatı yürütmüş, kontrol etmiş ve bitirmiş. Böylece Halaf’ın hayalini gerçekleştirmiş.

Halaf ve Gelfand, renk açısından aradıkları koşulları yerine getirdiği için Amerikan lale ağacını tercih etmişler. Ayrıca malzemenin maliyeti, performansı ve işe yararlılığı da bu tercihlerinde etkili olmuş ve yerel tedarikçilerden temin ettikleri 120 metre küp lale ağacını inşaatta kullanmışlar.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)