“Şehrin İçinde Bir Bahçe” Yaratmak

MVRDV ve Jaarbeurs, Utrecht’in Hollanda'da açılacak sergi, etkinlik ve konferans merkezi için yeni bir imar planı ve yeşil çatı tasarladı. MVRDV kurucu ortağı Winy Maas, projenin hedefini “şehrin içinde bir bahçe” yaratmak olarak tanımlıyor. Yeni Jaarbeurs, her yöne açılabilen, sürdürülebilir bir bina olarak tasarlanmış; binada ayrıca basamaklı teraslarla zemin seviyesine kadar inebilen, erişilebilir yeşil bir teras olacak.

Sürdürülebilirlik ve yaşam kalitesine odaklanan yeni mekân, şu anda lojistik sektörü, otomobil ve park alanlarının hâkim olduğu alanda değişimi teşvik etmeyi amaçlıyor. İki yıllık bir sürecin ardından, Jaarbeurs ve MVRDV, Utrecht merkez istasyonunun batısındaki mevcut Jaarbeurs sahasında 120.000 m2'lik bir alanda planı uygulamaya koyacak; bu plan, istasyonun arka tarafında,  daha az kullanılan alanı dönüştürmek için  yapılan 600.000 m2'lik daha büyük ana planın merkez noktasını oluşturacak. Kare şeklinde alanlar ve bahçeler şeklinde tasarlanan çatıda etkinlikler, boş zaman aktiviteleri, su depolama ve enerji üretimi yapılabilecek. Çatı katında bir de otopark alanı tasarlanmış.

Ekibin açıkladığına göre, binada etkinlik salonlarının yanı sıra, zemin katta mağazalar ve ofisler yer alacak. Araba girişinin yasak olduğu Jaarbeurs Bulvarı sahayı kesip, Merwede Kanalına bağlanıyor ve mahallenin belkemiği olarak görev görüyor. Tasarım BREEAM Mükemmellik Sertifikası almayı hedefliyor.

Winy Maas, “Özel bir kurumun sadece kendi binasına yatırım yapmakla kalmayıp, aynı zamanda çevreyi planlarına da dâhil etmesi nadir görülen bir durumdur,” diyor. “Bu da bize Jaarbeurs’un bulunduğu şehir konusunda tutkulu bir yaklaşımı olduğunu ve alışılagelmişin dışında düşünmeye cesaret edebildiğini gösteriyor. Bu tip bir yaklaşıma kesinlikle ihtiyacımız var çünkü bu kullanılmayan alan harika bir mahalleye dönüşme potansiyeli taşıyor- bina da şehrin içinde yükselecek yeşil bir “tepe” görüntüsüyle o alanın merkez noktası olacak. Bu ayrıca şehri ciddi anlamda iyileştirmek ve merkez noktayla, istasyon bölgesini, Merwede Kanalını ve Kanaleneiland’ı düzgün bir biçime birleştirmek için de önemli bir fırsat.”

Binanın imar planı, Utrecht belediyesi ile ortak bir çalışma yapılarak, yerel sakinlere, spor kulüplerine, girişimcilere ve mahalledeki diğer paydaşlara da danışan katılımcı bir süreçle ele alınacak. Jaarbeurs sergi, etkinlik ve konferans merkezinin inşaatının 2023 yılında başlaması bekleniyor. Jaarbeursdistrict imar planı, SITE Urban Development ile işbirliği içinde geliştirildi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)