İki Yapı Tek Cephe


Pekin'in güneybatısındaki Lize Yolu üzerinde bulunan Leeza SOHO kulesi, yeni Fengtai ticaret bölgesinin mihenk noktası olmaya hazırlanıyor. Leeza, şehir merkezi ile güneyde yeni açılan Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı arasında büyüyen bir finans ve ulaşım merkezi. Bu yeni iş merkezi Pekin’in, şehrin merkezindeki mevcut altyapıyı etkilemeden ilerlemeyi teşvik etmek yönündeki çok türlü kentsel planının bir parçası.

Bu 45 katlı 172.800m² kule, Pekin'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin esnek ve verimli A sınıfı ofis alanı talebine yanıt veriyor. Pekin Metrosu ağında şu anda yapım aşamasında olan beş yeni hattın kesiştiği iş bölgesindeki tren istasyonuna bitişik olan Leeza SOHO’nun sahası, bir yeraltı metro servis tüneli tarafından çapraz olarak kesiliyor.

Kule, toplam alanın iki parçaya ayrılıp, tek bir cepheyle birleşeceği şekilde tasarlanmış. Bu iki kısmın arasındaki alan da kuleyle aynı yüksekliğe sahip olup, 194.15 metre uzunlukla dünyanın en yüksek avlusu olma özelliği taşıyor. Bina çevresince dönen bu alan, 13, 24, 35 ve 45. Katlardaki gökyüzü köprüleri ile kulenin iki kanadını birbirine bağlıyor ve şehrin panoramik bir manzarasını sunuyor.

Leeza SOHO’nun avlusu, kule içerisindeki tüm alanları birbirine bağlayan ve büklümlü, heykelsi biçimi sayesinde şehirden farklı manzaralar sunan yapısıyla yeni iş merkezinin halka açık meydanı görevi görüyor; burası ayrıca şehrin ulaşım ağına doğrudan bağlantısıyla Pekin için harika bir kamusal alan oluşturuyor. Ayrıca, hava girişini sınırlamak için pozitif basıncı düşük seviyede tutan ve kulenin iç ortamında etkili bir temiz hava filtreleme işlemi sağlayan entegre bir havalandırma sistemi ile termal baca görevi gören doğal ışığı binaya getiriyor.

Leeza SOHO’nun çift yalıtımlı, birleştirilmiş cam perde duvar sistemi, her katta cam ünitelerini belirli bir açıda açarak, gerektiğinde hareket ettirilebilen boşluklardan dışarıdaki havayı çekmek için bir havalandırma sistemi sağlıyor; böylece her kat için son derece efektif bir çevresel kontrol sağlanmış oluyor.

Kulenin iki yarısı avlunun kamuya açık alanlarını gölgede tutarken, çift yalıtımlı camlar Pekin'in aşırı hava koşullarında rahat bir iç mekân ortamı sağlıyor.

Tasarım, inşaat yönetimi ve bina operasyonlarında 3D Bina Bilgi Modellemesi'nin (BIM) ön saflarında yer alan Zaha Hadid Architects ve SOHO China, bugüne kadar yaptıkları dört ortak projenin her birinde enerji tüketimi ve emisyonu azaltmak için kanıtlanmış teknolojiler uyguladı.

ABD Yeşil Bina Konseyi tarafından verilen LEED Gold sertifikasını almak üzere tasarlanan Leeza SOHO’nun gelişmiş 3D BIM enerji yönetim sistemi, gerçek zamanlı çevresel kontrolü ve enerji verimliliğini takip ediyor. Bu sistemler ayrıca egzoz havasından ısı geri kazanımı ve yüksek verimli pompalar, fanlar, soğutucular, kazanlar, aydınlatmaları içeriyor. Kule, su toplama, düşük akış hızı armatürleri ve atık su sifonunun yanı sıra güneş enerjisini toplamak için fotovoltaik diziye sahip yalıtıcı yeşil bir çatıdan oluşuyor.

2.680 adet bisiklet park yeri, elektrikli ve hibrit araçlar için özel şarj alanları yer altında yer alırken; iç kirleticileri en aza indirmek için Leeza SOHO'ya yerleştirilmiş düşük uçucu organik bileşik malzemeler ve yüksek verimli filtreler hava işleme sistemi aracılığıyla partikülleri uzaklaştırıyor.

Alan: 172800.0 m²
Yıl: 2019
Fotoğraflar: Hufton+Crow


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)