EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Yeşil Kanatlar ile Sıra Dışı Bir Doku ve Renk Gösterisi

Güney Avusturalya Üniversitesi Pridham Hall 

Güney Avustralya Üniversitesi, 1991 yılında  South Australian Institute of Technology ve South Australian College of Advanced Education kurumlarının birleşmesiyle mevcut halini aldı; Pridham Hall, Kampüs içi öğrenci deneyimini dönüştürerek ve çevredeki topluluğa erişim sağlayarak  hem üniversite hem de şehir için kamusal bir dönüm noktasına dönüştü.

Adelaide’in batı kanadına yapılan bu yeni ekleme, öğrenciler, öğrenme deneyimi ve  Adelaide’da yaşayan daha geniş kitleler arasındaki bağlantıyı sağlayan ve onlara ilham veren kamusal alanların önemini vurguluyor. Pridham Hall, öğrencilerin refahını ve fiziksel sağlığını teşvik etmek için üniversitenin City West kampüsüne yeni bir kapsamlı spor merkezi açtığı gibi mezuniyetler, etkinlikler ve öğrenci etkileşimi için kampüste alan sağlıyor.

Hem öğrenciler hem de dışarıdan gelen ziyaretçiler için keyifli bir alan yaratmayı hedefleyen üniversitenin temel alanları arasında; salon, havuz, spor tesisleri ve farklı işlevlere yönelik alanlar var. Bina, hem iç hem de dış mekânlara halkın erişmesine izin vererek, kamu mülkiyeti ve katılımı duygusu yaratmayı amaçlıyor.

Peyzaj ve bina arasındaki etkileşim, yoldan geçenlere Pridham Hall’deki yaşamdan kareler sunuyor  ve kampüs için, binanın içinde ve dışında meydana gelen etkinliği artıran hoş bir cephe oluşturuyor. Çatı kısmı, binanın kuzey doğu ve batı kısımlarında sokak seviyesine kadar inip iki tane yeşil dinlenme alanı oluşturuyor; bu alanlar halka açık büyük amfi tiyatro görevi de görüyor. Bu “yeşil kanatlar” sıra dışı bir doku ve renk gösterisi sunuyor; Güney Avusturalya’ya ve özellikle Adelaide bölgesine özgü bitkileri bu alanda görmek mümkün. Sosyal bir alan yaratmayı hedefleyen batı kanattaki amfi tiyatro yanındaki binalara entegre edilmiş; burada da açık hava sineması izlemek ya da etkinliklere katılma fırsatı sunuluyor.

Binanın kalbiyse giriş katında yer alan Salon kısmı. Geleneksel akademik ana salonlardan farklı olarak, bu çok işlevli alan  spor aktivitelerine, etkinlikleri hem de törenlere ev sahipliği yapıyor. Kereste duvarlardaki kaplamalarda kırmızının belirgin tonları hakim; Salon bu estetik yaklaşımıyla lobi alanından ayrışıyor ve enerjik, hareketli bir alan oluşturuyor. 1600 metrekare genişliğindeki Salonda bir de tırmanma duvarı var; salonun asma katı da öğrenci dinlenme alanı olarak kullanılıyor.

Bodrum katında yer alan UniSA Sport, spor salonu, dans stüdyosu ve 25 metrelik benzersiz bir yüzme havuzu sunuyor. Bu alanlar ve zemin kat arasındaki dikey bağlantı,  dışarıdaki görüntünün ve gün ışığının maksimum etki ile nüfuz edebildiği camlı boşlukların kullanılmasıyla oluşturulmuş.

Unisa’nın, 2021 yılına kadar  kampüs çapında karbon emisyonlarında% 15 azalma hedefiyle uyumlu olarak, proje hem yüksek hem de düşük teknolojili tasarım için enerji tasarrufu sağlayan birkaç strateji uygulamış. Pridham Hall'un tasarımı, doğal ışığın bodrum seviyesinden 1. seviyeye kadar binaya derinlemesine nüfuz etmesini sağlayarak  ve verimli pasif tasarım özelliklerini kullanarak yapay aydınlatma ve ısıtma ihtiyacını azaltmış. Zemin kattaki lobi alanının geçirgen cepheleri açılıp kapanabilir özellikte; böylece iç mekân-dış mekân alanı için esnek kullanım sağlayan doğal havalandırma sağlanmış oluyor. Kuzey ve güney lobileri iç plaza alanı gibi düşünülmüş; alanın dışarıyla güçlü bir görsel ve fiziksel bağlantısı var, bu da yumuşak Adelaide ikliminin tadını çıkarmaya olanak sağlıyor.

Komşu üniversite tesisleriyle bütünleşmek üzere tasarlanan Pridham Hall, üniversite, iş dünyası ve öğrenci toplulukları arasında rekreasyon ve bağlantıyı kolaylaştırma becerisiyle canlı bir atmosfer oluşmasına katkıda bulunuyor. Merkez, kampüs yaşamını ve kültürünü üniversitenin ötesine taşıyarak kampüsün ve Adelaide'nin batı yakasının değişen doğasını etkileyen bir yer yaratıyor.

UniSA Pridham Hall, “Built Small” kategorisinde 2019 WLA Ödülleri için aday listesine alındı ​​ve 2019 yılında SA Peyzaj Mimarlığı Ödülleri'nde “Mükemmellik Ödülü” ne layık görüldü.


Öğrenci Binası: ADELAIDE, AVUSTURALYA
Mimarlar: JPE Design Studio, Jam Factory, Snøhetta
Yıl:
2019
Fotoğraflar:
Mark Syke


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)