Tüm Olumsuz Koşullara Rağmen BTM Hedeflerine Ulaştı...

Bilindiği üzere 2018 yılı Ağustos ayı sonrası tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörü de ciddi bir daralma ve duraklama dönemine girmişti. Bu dönemin 2019 yılına yansıması olacağı öngörüsüyle tedbirlerimizi aldık ve hedeflerimizden de vazgeçmeden emin adımlarla yolumuzda ilerledik.

2019 yılının ilk çeyreği sene başındaki olumsuz beklentileri doğrular nitelikte GSYH’daki 2,6 oranında daralmaya karşılık inşaat sektörümüz 10,9 oranında negatif performans ile başladı. Türkiye İstatistik Kurumu 2019 ilk 9 ayında yapı ruhsatı verilen bina sayısının geçen seneye göre %57 azaldığını açıkladı. Kamu tarafında harcamalara yönelik tasarruf politikaları benimsendi. Projeler ya askıya alındı ya da kısıtlı olarak devam edebildi.

BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez
BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez

Tüm bu olumsuz koşullara rağmen BTM özellikle yılın son çeyreğinde, yurt içi pazarda içinde bulunduğumuz yılın ortalamasının üzerinde üretim ve satış imkânı yakaladı. Yurt dışı pazarda da yılın başında planladığımız büyüme hedeflerimiz doğrultusunda performans gösterdi.

2020’de 45.yılını kutlayacak olan BTM, 2019 yılında tecrübesi, kalitesi, etkin bayi kanalı, pazardaki lider rolü ve finansal gücü ile hitap ettiği pazardan en yüksek verimi almaya devam etti.

2020 yılının nasıl geçeceği öngörüsünü dış politika, talep yetersizliği, aşırı ve haksız rekabet, finansman sıkışıklıkları ve döviz değeri belirleyecektir.

Öte yandan iç ve dışta açıklanan olumlu ekonomik tahminler ve hedefler, 2020 için iyimser bir gösterge sayılabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Eylem Planı kapsamında, 5 yıl içinde 1,5 milyon konutun dönüştürüleceği bilgisi, 5 yıl içinde 11 milyar TL’lik turizm yapısının yenilenmesi, OECD’nin Türkiye’nin büyüme tahminini 2020 için % 1,6’dan %3’e yükseltmesi, AB Komisyonu’nun benzer bir şekilde 2020 yılı için %3,1 ve 2021 için %3,5 büyüme tahminleri açıklaması olumlu havayı desteklemektedir.

Tüm bu iyimser tahminler doğrultusunda BTM 2020 yılında bir önceki yıla oranla, iç pazarda %10, ihracatta ise %20 büyüme hedeflemektedir.

BTM, ARGE Merkezi ve konusunda uzman kadrosuyla yapacağı ürün geliştirme projeleri ve sektöre öncülük eden çalışmalarına 2020 yılında da devam edecek; tesis iyileştirmenin yanı sıra yatırım çalışmalarını da çağın ve sektörün gereklerine uygun olarak sürdürülecektir. İhracata verilen önem ve ivmeyle dünyanın dört bir yanına ulaşma gayreti içinde olacaktır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)