3XN, UNSW Sydney İçin Tasarladığı Sürdürülebilir Binasını Sundu

Çekişmeli  bir uluslararası rekabetin ardından, Danimarkalı mimarlık firması 3XN, mimarların “esneklik ve çevresel sürdürülebilirliğe odaklanacağını” söyledikleri University of New South Wales’in (UNSW)  Çok Amaçlı Binası için yaptıkları tasarım projesiyle ihaleyi kazandı. UNSW’NİN Sydney’de bulunan Kensington Kampüsünün kuzey girişi (Giriş 9) için tasarlanan çok amaçlı bina, yakına açılacak tren istasyonuna epeyce yakın olan kampüs girişinde canlı bir ortam yaratmayı hedefliyor. Bina, özenle seçilmiş malzemeleri, pasif soğutma sistemi, gün ışığı alan tasarımıyla sağlık bir iç mekân anlayışını ön plana çıkarıyor.

UNSW’nin Çok Amaçlı Binası, portföyünü yurt dışında sürekli genişleten 3XN Avustralya’da aldığı ilk eğitim tesisi olma özelliği taşıyor. Kampüsün kalbi olarak tasarlanan bina kule şeklinde bir yapıyı yatay bir binayla birleştirip, L biçiminde bir yapı ortaya çıkarıyor; çapraz kesitli dış cephe binaya ayırt edici bir görünüm kazandırıyor.

3XN’in ortaklarından mimar Stig Vesterager Gothelf konuyla ilgili şöyle diyor: “Bu bina konseptimiz, disiplinler arası işbirliği ve ilham konusunda yeni bir öğrenme ortamı sunması açısından gerçekten de özel bir proje. Kullanılan açık tasarım sayesinde öğrenciler yeni yollarla birbirlerinden bir şeyler öğrenebilecek.”

Binanın açılması planlanan tren istasyonuna yakınlığı göz önüne alınarak projeye artacak yaya trafiğini hafifletecek geniş bir meydan ve yeşil alan da dahil edilmiş. İçerideyse,  altı farklı eğitim ve öğretim alanı, ortak öğrenci tesisleri, etkinlik ve sergi alanı, çalışma alanları, destekleyici ve yardımcı tesisler ve ek olanaklar mevcut. Pasif güneş enerjisi stratejilerini kullanan tasarım, binanın enerji kullanımını, su kullanımını ve bakım maliyetlerini de en aza indirmeyi hedefliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)