Toyota Woven City, Sürdürülebilir “Yaşayan Bir Laboratuvar”

Bjarke Ingels Group, CES 2020’nin bir parçası olarak Japonya’daki ilk projesinin tasarımlarını açıkladı. Toyota Woven City adı verilen proje, Fuji Dağı’nın eteklerinde inşa edilecek sürdürülebilir “yaşayan bir laboratuvar”. Toyota Motor ile ortak üretilen proje, sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaşan, yenilenebilir enerjiden ortak mobiliteye kadar her yönde gelişime adanmış, dünyanın ilk  kentsel yaşam geliştirme merkezi.

Shizuoka'daki Susono şehrinde 175 dönümlük eski bir fabrika tesisinde bulunan Toyota Woven City, enerji ihtiyacını Toyota’nın hidrojen yakıt hücresi teknolojisiyle karşılayacak ve bu haliyle  fütüristik bir akıllı şehir için bir test alanı sağlayacak. BIG’in kurucusu ve yaratıcı direktörü Bjarke Ingels konuyla ilgili şunları söylüyor: “ Woven City ile birlikte tipik bir yolun üç bileşenini yeni bir kentsel dokuya ayırıp yeniden birleştiriyoruz: otomatik araçlar için optimize edilmiş bir cadde, mikro hareketlilik için bir kordon ve yayalar için  bir park. Ortaya çıkan model sosyal yaşam, kültür ve ticaret adına farklı ekolojik alanlar oluşturuyor.”

Projenin esnek sokak ağı, çok modlu geçişi sağlayacak ve yaya dostu bağlantılar ön plana çıkacak. Yollar üç kategoriye ayrılacak. Birincisi,  Toyota e-Palette gibi hızlı hareket eden, otonom araçlar için ayrılmış olan ana cadde. Ardından, yayalara ve bisiklet, scooter ve Toyota’nın i-Walk gibi düşük hızlı, mikro araçlarına ayrılmış alan kordon geliyor. Son olarak,  park veya ekolojik koridorlar olarak hizmet veren  ve sadece yayalara açık olan  alanlar geliyor.

Bu üç cadde tipi 3’e 3 kent şehir blokları arasına yerleştirilecek ve her birinin kordonlara ya da parklara bağlanan birer uzantısı olacak.

Robotik imalat teknolojisi ile inşa edilen kütle ahşap konstrüksiyon, konut, perakende ve iş dünyasından oluşan Woven City'nin tüm mimarisinde kullanılacak. Ahşap binalar, fotovoltaik panellerle kaplanacak ve geniş camlar sayesinde Fuji Dağından manzaralar görmek ve doğal ışıktan faydalanmak mümkün olacak. 


Robotik ve yenilikçi teknoloji, market alışverişlerini otomatik olarak teslim etmeye ve çöpleri imha etmeye yardım eden sensör tabanlı Al teknolojisinden, Toyota’nın AR-GE alanlarında bulunan robotik inşaat tesislerine kadar günlük hayatın her yerinde mevcut olacak. Toyota Woven City’nin 2021’nin başlarında hayata geçip yeni bir döneme imza atması bekleniyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)