Yüzünü Güneşe Çeviren Prefabrik Evler

İsveçli firma Street Monkey Architects, Örebro, İsveçteki güneş enerjisiyle çalışan, prefabrik modüler evlerini tanıttı. Bu sıralı konut projesi, Stockholm yakınlarında inşa edilen, ödüllü yapım projesinden yola çıkılarak tasarlanmış. Stockholm için yapılan projede pasif konut prensipleri uygulansa da tasarım kentsel dokuyu tamamlayacak şekilde düşünülmüş. Örebro’daki aile konutları daha düşük karbon izi üretecek bir yaşam tarzını teşvik edecek şekilde, enerji verimliliği prensibiyle tasarlanmış.

Her bir ev fabrikada inşa edilmiş altı adet prefabrik modülle inşa ediliyor; modüller sahaya duvarları, banyoları, mutfakları ve kaplamaları tamamlanmış olarak geliyor. Sahada cepheler monte ediliyor ve bağlantı yerleri de modüler prefabrikasyonun izlerini ortadan kaldıracak şekilde tamamlanıyor.

Tasarımcılar, caddeyi daha iyi görsün ve mahalledeki daha yüksek binalardan olumsuz etkilenmesin diye konutların çatılarını yükseltmiş. Modüler evlere sahaya geldiğinde Street Monkey cepheleri inşa ediyor; bu cepheler, Stockholm projesinde olduğu gibi ahşap, çelik ve alçıdan yapılıyor ancak çıplak çelik kullanımı daha fazla.

Cephelerde kullanılan malzemeler evlerin konumuna bağlı olarak seçilmiş, yani doğu veya batıya bakanlar da beyaz alçı  kullanılırken, kuzey veya güneye bakanlarda koyu gümüş çelik veya ahşap kafesli çelikten kullanılmış. Bunun sonucunda modüler evler 150 metrekarelik aynı evin üç farklı versiyonundan oluşuyor ve böylece bina sakinlerine bireysel bir tercih seçeneği sunduğu gibi sıralı konutların bütünlüğü de korunmuş oluyor.

Örebro evlerinin en önemli özelliği güneş panellerini kullanıyor olması; paneller de evlerin konumlarına göre yerleştirilmiş. Paneller güneye bakacak şekilde tasarlandığı için, mimarlar hem görüntü hem de kullanım kolaylığı açısından benzersiz bir çatı tasarımı ortaya çıkarmışlar. Doğu-batı cepheli evlerde  testere dişi çatılar ve paneller için 45 derecelik açı tercih edilirken, kuzey-güney cepheli evlerde asimetrik, aynalı çatılar kullanılmış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)