Tahıl Ambarından Çağdaş Konuta

İtalya’nın Le Marche bölgesinde, uzayıp giden buğday tarlalarının ortasındaki Border Crossing konutu, bölgenin zengin tarım tarihine bağlılığını sergileyen özel bir mülk. İtalyan Simone Subissati Mimarlık tarafından tasarlanan proje, geleneksel bir tahıl ambarını bir dizi çağdaş özellikle ustalıklı bir şekilde harmanlamış ve ortaya, etrafındaki pastoral ortama uyum sağlayan, içi gün ışığıyla dolu bir aile evi çıkmış.

Polverigi'de Ancona'nın hemen dışında yer alan Border Crossing House, geniş buğday alanlarına bakan bir sırt üzerinde yer alıyor. Mimarlara göre, bu pastoral yer, hem kentsel hem de kırsal mimarinin yerel estetiğini ustaca “sınırlamayı” sağlayan tasarımın tonunu belirlemiş.

Evin asimetrik, çift eğimli çatılı dikdörtgen yapısı, doğudan batıya uzanarak tepede güçlü bir siluet oluşturuyor. Temelde çelikten imal edilmiş dış kaplama, beyaz renkli üst katı, koyu kırmızıyla boyanmış alt kattan ayırıyor. Ancak, çatıda açılan pencerelerle evin klasik tahıl ambarı yapısı bozulmuş.

Farklı şekil ve işlevlere sahip sunta çerçeveli pencereler, evle, buğday, arpa, fasulye ve ayçiçeği tarlalarının çarpıcı manzarası arasında kesintisiz bir bağlantı oluşturmanın bir yolu olarak tasarıma dahil edilmiş. Baş mimar Simone Subissati konuyla ilgili şunları söylüyor: “Amacımız, özel yaşam alanının, tarımsal çalışma alanından ayrıldığı geleneksel kalıbı yıkıp, sınırları aşmaktı.”

Evin tasarımında mimarların, “doğrudan basitlik, günümüzün şiirsel minimalizminden son derece farklı gerçek bir yalınlık” dedikleri yaklaşım esas alınmış. Neticede ev işlevsel, verimli ve rahatken canlı, çağdaş bir hissi de muhafaza ediyor.

Zemin katta geniş bir oturma odası, mutfak ve spa bulunan açık plan bir oturma alanı bulunuyor. Ahşap merdivenle, yatak odalarını bulunduğu üst kata çıkıyorsunuz. Basit bir tavuk kümesi ağıyla korunan kapalı balkon, kış bahçesinin ve ikinci oturma odasının bulunduğu merkezi bir alana doğru gidiyor. İkinci kat, doğal ışığın gün boyunca evi aydınlatmasını sağlayan mikro delikli bir zar ile kaplı. Geceleri, evin üst kısmı içeriden parlıyor gibi görünüyor.

Ayrıca ev, kış ayları için sıkı bir termal kütle ve sıcak, yaz aylarında doğal bir soğutma sistemi oluşturan pasif ve biyoklimatik standartlara göre inşa edilmiş. Çatıdaki bir dizi açıklık çapraz havalandırma sağlıyor, öyle ki evde klimaya ihtiyaç kalmıyor. Eve bir de yağmur toplama sistemi kurulmuş; sistemin yeraltı depolama tankları da mevcut.

Fotoğraflar: Alessandro Magi Galluzzi


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)