Sürdürülebilir, Yüzen Bir Ofis Binası

Rotterdam merkezli mimarlık firması Powerhouse Company, tarihi Rotterdam limanı Rijnhaven'e demirleyecek yüzen ofis binası için yaptığı tasarımları tanıttı. Küresel Uyum Merkezi'nin (GCA) yeni merkezi olarak tasarlanan çağdaş yapı, enerji nötr ve kendi kendine yeten operasyonlar düzenlemeyi hedefleyen bir dizi sürdürülebilir yapı özelliğini kullanacak; ısı eşanjörleri ve yeşil çatı uygulaması bu özelliklerden bazıları. Yüzen Ofis Rotterdam adı verilen bina tamamen ahşaptan imal edilecek.

Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva'nın yanı sıra eski BM Başkanı Ban Ki-moon liderliğindeki GCA, teknoloji, planlama ve yatırım yoluyla iklim değişikliğinin azaltılmasına odaklanıyor. Yüzen Ofis Rotterdam sürdürülebilir tasarımıyla, organizasyonun hedeflerine uygun bir yapı sunuyor ve iklim değişikliğine dirençli özellikleriyle benzeri yapılara örnek olmayı hedefliyor. Bir benzeri daha olmayan bu binanın, 2020 sonbaharında Uluslararası Uyum Zirvesi sırasında Genel Sekreter Ban Ki-moon ve Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb tarafından açılması bekleniyor.

Yüzen ofis Rotterdam’ın, Rijnhaven’a gönderilmeden önce, 2020 baharında Masshaven, Van Leeuwen’de temeli atılacak. Binanın karbon izini azaltmak için ana yapı malzemesi olarak ahGCA için tasarlanan sürdürülebilir yüzen ofis Rotterdam’a demir atacak kullanılacak; enerji taleplerini düşürmek içinse pasif güneş enerjisi ilkelerinden faydalanılacak. Binada ofis alanlarının yanı sıra büyük bir terası olan bir restoran ve Maas Nehrinde yüzen bir havuz olacak.

Powerhouse Company'nin mimarı ve kurucusu Nanne de Ru konuyla ilgili şunları söylüyor: “Sürdürülebilir, yüzen bir ofis binası tasarlamak oldukça zorlu bir işti; tasarıma entegre bir yöntemle yaklaştık. Binayı soğutmak için Rijnhaven Nehri’nin suyunu kullanıyoruz; ofisin çatısını da büyük bir enerji kaynağına dönüştürdük, bu haliyle bina gerçekten de kendi kendine yetebiliyor. Binanın ana inşaat malzemesi ahşap; kolaylıkla demonte edilip, yeniden kullanılabilir. Bina döngüsel ekonomiye hazır durumda.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)