Sürdürülebilir Teknolojileri Öğrenme Laboratuvarı

Brunswick, Maine’de bulunan Bowdoin College, çevresel eğitime dahil olmak adına cesurca bir adım attı ve LEED Platinum Sertifikasına sahip üç katlı Roux Çevre Merkezini bünyesine aldı. Cambridge merkezli mimarlık firması CambridgeSeven Associates, Inc. tarafından tasarlanan 29.000 metrekarelik disiplinler arası bina, fakülteyi ve kampüsten öğrencileri dünyanın çevresel sorunlarına çözüm bulmaya odaklanan işbirliğine dayalı bir ortamda buluşturuyor.

Ekim 2018'de resmi olarak açılan Roux Çevre Merkezi, esnek sınıflar, laboratuvarlar, araştırma laboratuvarları, öğretim laboratuvarları, ofisler, konferans salonları, ortak alanlar, depolama ve diğer çeşitli destek alanlarından meydana geliyor. Doğu ve Batı cepheler termal olarak modifiye edilmiş ve kavak ağacıyla kaplıyken kuzey ve güney cepheler camla kaplanmış. Binanın ön girişini çevreleyen cam duvarlar, 150 kişiye ev sahipliği yapabilen  ve derslerle, resmi olmayan toplantılar için ayrılmış olan  amfi tiyatro benzeri Deniz Feneri binasına bakıyor.

Mimarlar proje açıklamasında konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Hem fiziksel hem de pedagojik şeffaflık, daha net bir eğitim, öğretim ve akademisyenlik perspektifi sağlar. Bina temelde iki parçadan oluşuyor; iki bina birbirini ikizkenar yamuk şeklinde kesiyor. Doğu cephe fakülte ofisleri ve araştırma laboratuvarlarına ev sahipliği yaparken, batı cephede sınıflar ve eğitim laboratuvarları yer alıyor. Camlı alan hem fakülte ve öğrencileri hem de iki cepheyi birleştiriyor.

Sürdürülebilir teknolojiler için bir öğretim ve öğrenme laboratuvarı olarak yola çıkan Roux Çevre Merkezi,  LEED Platinum sertifikasını kazanan çeşitli yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu sistemleri içeriyor. Bu tür sistemlere örnek olarak yıllık elektrik maliyetlerinin % 13'üne denk gelen çatı güneş enerjisi dizisi; atık su geri kazanım sistemi; düşük enerji kullanımı için yüksek verimli mekanik sistemler; deneysel, araştırmaya dayalı yeşil çatı ve yağmur suyu toplama çukurlarını sayabiliriz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)