Modern ve Hibrit Bir Şehir Antreposu

Alman mimarlık firması blauraum Architekten, Hamburg’un HafenCity Bölgesinde, tek  bir çatı altında yer alan ve yaklaşık bir düzine farklı fonksiyona uyan yeni şehir bloğu KPTN'yi tamamladı. Hamburg'un tarihi Speicherstadt'ın depolarından esinlenen karma kullanımlı proje, enerji tasarrufu ve uzun vadeli uyum için tasarlanmış depo benzeri beş tuğla binadan oluşuyor. Enerji tüketimi seviyeleri, Alman Enerji Tasarrufu Direktifi EnEV 2009 tarafından zorunlu tutulan seviyelerin oldukça altında olduğundan ötürü proje, bir çevre ödülü olan  HafenCity (Gold) sertifikası için başvurdu.

 “Şehir içinde  şehir” olarak tasarlanan KPTN, sinema, Hafenbühne sahnesi, restoranlar, barlar, Pierdrei oteli, mağazalar, halka açık bir yeraltı otoparkı ve çatı katındaki oyun alanlarına ve peyzajlı bir iç avluya erişimi olan 220 adet devlet destekli daireden oluşuyor. Binada stüdyo tip dairelerden, aileler için tasarlanmış üç, dört odalı evlere kadar farklı seçenekler mevcut. İki katı yer altında olmak üzere, yedi, sekiz kata yayılan açık ve esnek bina farklı programlar sunmasına rağmen bütünlük gösteren tek bir bina gibi duruyor.

Mimarlar konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “KPTN değişen gereksinimlere cevap verebilen modern ve  hibrit bir  şehir antreposu olarak görülebilir. Küçük daireler daha büyük birimler oluşturmak için birleştirilebiliyor  ve mağaza alanları esnek bir şekilde alt bölümlere ayrılabiliyor. 

Sürdürülebilir bina bu nedenle uzun vadeli uyarlanabilirlik olarak tanımlanmaktadır. Malzemeler de uzun hizmet ömrü göz önünde bulundurularak seçildi: dayanıklılık, havaya ve aşınmaya dirençli yüzeyler, düşük bakım gerektiren pencereler ve kapı çerçeveleri, kolayca değiştirilebilen bileşenler.”

Mimarlar binanın daha uzun süre kullanılabilmesi için oteli ve sinema kompleksini  selden korumalı balkonla çevrelemişler. Sabit  cam tuğlalı, yenilikçi HafenCity pencereler, sürgülü kapılar için ses geçirmez camlar ve doğal havalandırmayı desteklemek için otomatik pencereler ile konut konforu artırılırmış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)