Sürdürülebilir Mimari Konusunda Çıtayı Yükselten Proje

İskandinavya merkezli mimari firması C.F. Møller Mimarlık, Kajstaden Kulesini tamamlayarak sürdürülebilir mimari konusunda çıtayı yükseltti. İsveç’in en yüksek kereste binası olan ve Stockholm’e yaklaşık bir saat mesafedeki  Kajstaden’de yer alan 8.5 katlı kulenin neredeyse tamamı çapraz laminattan imal edilmiş. Mimarlar, inşaat için beton yerine ahşap kullanımının binanın ömrü boyunca 550 ton karbondioksit tasarrufu sağlayacağını tahmin ediyorlar.

Slättö Förvaltning tarafından yaptırılan Kajstaden Kulesi, Öster Mälarstrand sahiline yakın yeni bir merkezi yerleşim bölgesinin parçası olarak inşa edildi. Sürdürülebilir olmayı hedefleyen semtte, bölgenin nişanesi olan masif ahşap binayla birlikte bir de marinada elektrik bot paylaşım sistemi mevcut.

Binanın karbon ayak izini azaltmanın yanı sıra, duvarlar, kirişler, balkonlar, asansör ve merdiven boşluğu şaftları dahil olmak üzere binanın tüm bölümlerinde CNC ile işlenmiş masif ahşap ve yapıştırma tabakalı ahşap kullanımı hava ya dirençli ve enerji tasarruflu bir binanın ortaya çıkmasına olanak tanımış.

Ahşap çerçeveyi yükseltmek de kolay olmuş; her birinde dört daire bulunan her bir katın yerleştirilmesi dört işçinin ortalama üç gününü almış. Bina daha sonra  sökülüp, malzemeler yeniden kullanılabilecek.

C.F.'nin ortağı Ola Jonsson konuyla ilgili şöyle diyor: “Kajstaden'deki bina şu anda İsveç'in en yüksek katlı ahşap binası olduğu için inşaat tarihinde yeni bir dönüm noktası niteliğinde. Araştırma projeleri ve diğer ahşap projelerimiz sayesinde yeniliğe odaklandık ve ahşaptan yüksek katlı bina inşa etmenin yollarını geliştirmeye katkıda bulunduk. Endüstriyel ahşap teknolojisi, mimarlara fazla miktarda ayrıntıya sahip güzel evler tasarlamak için daha iyi olanaklar temin ediyor.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)