Yeni Nesil Akıllı Bina Cube Berlin

Danimarkalı mimarlık firması 3XN geçtiğimiz günlerde sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve tasarım alanındaki son gelişmeleri yansıtan ve oldukça etkileyici bir ofis olan Cube Berlin'i tamamladı. Berlin’in merkezinde yer alan ve yakın zamanda açılan Cube Berlin yeni bir kent simgesi olarak işlev kazanacak. Bina, heykeli andıran reflektif cephesiyle yaya bölgesini tarihsel önemi olan Washingtonplatz’a dahil etmeyi hedefliyor. Konfor ve enerji verimliliğini optimize etmek için kullanıcı davranışını öğrenen ve bunlara uyum sağlayan akıllı ofis teknolojileri ile tasarlanan binanın DNGB Gold sertifikası alması bekleniyor.

Küpün prizmatik olarak yeniden yorumlanması olarak tasarlanan heykelsi yapı, her yöne 4.25 metre ölçülerinde tasarlanmış. Dış cephe, binanın yer aldığı çevreyi yansıtmak ve dışarıdan gelip geçenleri binaya dahil etmek için camla kaplanmış; bu aynı zamanda mahremiyetten ödün vermeden gün boyu doğal ışık alabilmeye de olanak tanımış. Tavandan tabana pencereler Berlin kent simgelerinin olağanüstü görüntülerini yansıtırken bir taraftan da doğal havalandırma sağlıyor. Mimarlar tarafından “ozmotik yüzey” olarak tanımlanan dış cephedeki güneş korumaları, istenmeyen güneş enerjisi kazanımını azaltıp, ciddi ölçüde enerji tasarrufu sağlıyor.

Yarattığı görsel ilginin yanı sıra, reflektif prizmatik cephe her katta dış teras imkanı da sağlıyor. Çatı kısmında da dış mekânlar oluşturulmuş- “beşinci cephe” adı verilen kısımda ofis çalışanlarına açık bir çatı katı terası mevcut. Binanın on katı ofis alanlarına ayrılmışken, zemin katta bir market, ofis kiralama merkezi, yeraltı park alanı, konferans alanları ve çatı katı terası yer alıyor.

“Yeni nesil akıllı binalardan” olan Cube Berlin, binayı kullananlarla, binanın işletilmesi arasında daha fazla etkileşim sağlıyor. Bina işletim bilgileri, enerji akışı ve tüketimi üzerine data toplayan bir “dijital beyinde” depolanıyor. Kullanıcılar, erişim kontrolü, iç mekan ısıtma ve soğutma, bakım, enerji temini, oda ve park rezervasyonları, elektrikli araba ve bisiklet şarjı  gibi özellikleri uzaktan kontrol ederek sistemle etkileşim kurmak üzere tasarlanan bir uygulamayı kullanabiliyorlar.

Mimarlar konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Bu şekilde, bina ve kullanıcılar, her iki tarafın da birbirinden bir şeyler öğrendiği bir etkileşime giriyorlar. Bina, kullanıcılarının tercihlerine uyum sağlamayı öğrenirken, kullanıcılar binanın ayarlarını arzularına ve ihtiyaçlarına göre kontrol edip uyarlayabiliyorlar.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)