Enerji Üreten Fütüristik Galeri

Londra merkezli mimar Margot Krasojeviç, hidroelektrik gücüyle çalışan fütüristik  sanat galerisinin tanıtımını yaptı. Kıyı Rusya bölgesi Sochi için ayrılan Hidroelektrik Heykel Galerisi, %100 oranında kendi kendine yetebilmek için dalga enerjisinden faydalanacak hem de şehir şebekesine iade edeceği enerjiyle civardaki 200 adet evin ve iş yerinin enerjisini sağlayacak.

Sanat galerisi Sochi’nin kıyı şeridinde yer alacak ve kullanacağı su tribününü çalıştırmak için Karadeniz’den gelen olağan üstü güçlü dalgalardan faydalanacak. Krasojevic mevcut ahşap kordondan yükselecek heykeli andıran bir bina düşünmüş. Kısmen suya gömülü olacak bina, dalgalara maksimum ölçüde maruz kalması için stratejik olarak kıyı şeridine 45 derece açı yapacak.

Tasarım planlarına göre, bina “manzaranın kalitesini ve doğasını etkilemeden” temiz, sürdürülebilir enerji üretmek için çevrenin özelliklerini kullanacak. En gelişmiş mühendislik sistemleri, binanın, dalgaların çarpmasıyla birlikte  salınım kazanacak su sütunlarından enerji elde etmesine olanak tanıyacak. 300 kW’ya kadar enerji üretebilen sistem galerinin şebekeyi hiç kullanmadan çalışabilmesini sağlayacak ve artan enerjiyi de şebekeye verecek. Böylece bulunduğu bölgedeki 200 eve ve iş yerine elektrik sağlayabilecek.

Fütüristik galeri ziyaretçileri, kıyıdan uzanan uzun bir yürüyüş yolundan geçiyorlar. Binanın  dış kısmı, çelik yapının etrafını çevreleyen çeşitli yürüyüş yolları ve rampalardan oluşuyor. Girintili çıkıntılı binalar binanın kısmen su altına gömülecek çok sayıdaki türbinini de gizleyecek.

İç kısımda mekânlar binanın işlevlerini yansıtacak şekilde tasarlanacak. Çeşitli galeriler, dış cepheye çarpan dalgaları taklit eden çelik kaplı tavanlarla, enerji santrali formatında yerleştirilecek. Düzensiz şekildeki çatı pencereleri de gün boyunca canlı, kaleydoskop  gölge ve ışık gösterisi yaratacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)