EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Hem Sınıf Hem de Su Toplama Deposu

Mimarlık stüdyosu Pareid ve Chulalongkorn Üniversitesi öğrencileri, batı Tayland'da iki su toplama borusunun altına açık duvarlı bir sınıf inşa ettiler. Pylonesque olarak adlandırılan sınıf, Tayland eyaleti Uthai Thani'deki Ban Wang Toey Okuluna ek bir alan olarak oluşturuldu. Yapı su toplayan ve topladığı suyu yeraltındaki depolama konteynırlarına aktaran iki adet borudan meydana gelen bir çatıyla kaplı.

Pareid’in kurucu ortağı Hadin Charbel, binanın hem bir sınıf hem de gözle görülebilen bir su toplama yapısı olmasını, böylece suyun okuldaki öğrenciler için ne denli önemli olduğunu göstermesini arzu ettiğini söylüyor.

“Proje, Tayland’ın oldukça kırsal bir kesiminde yer alıyor ve bu tip yerlerde içme suyu bulabilmek düşündüğünüz kadar kolay olmayabiliyor.”

“Yerel bir okulda çok kullanımlı bir alanın, mimarlığı ve yerel stratejileri öğrencileri teşvik edecek ve aynı zamanda su toplamayı erişilebilir, şeffaf ve vicdanlı bir eylem haline getirebilecek bir eyleme dönüştürecek şekilde entegre etme fikri akla yatkın görünüyordu.”

Bunu güçlendirmek için suyu yeraltı depolama alanları arasında hareket ettiren pompalara enerji sağlamak amacıyla sınıfın etrafına makineler yerleştirilmiş. Pareid, sınıfı Chulalongkorn Üniversitesi öğrencileriyle işbirliği içinde, Tayland iklimine uygun ve yapay soğutma veya aydınlatmaya dayanmayan esnek bir alan olarak tasarlamış.

Pareid kurucu ortağı Deborah López verdiği demeçte şöyle diyor: "Tayland’ın şartları iki tür aşırı çevresel durumla - şiddetli yağışlar ve yıl boyunca devam eden sıcaklık- uğraştığı için biraz zor” Bölgedeki çoğu tipik yapı bu nedenle pencereleri tamamen kapatmış ancak bu da fanlara ve yapay aydınlatmaya ihtiyaç duyulmasına neden oluyor.”

"Pylonesque, istenmeyen etkilerin bir kısmını sınırlayıp doğal ortamı kullanmaya devam etmek amacıyla tasarlanmıştır - yüksek tavanlar, açık plan, duvarsız alan, ışık yalıtımı için şeffaf vinil ve ısı yalıtımı için kaynatılmış kontrplak gibi tekniklerin kombinasyonuyla bunu mümkün hale getirdik.”

Projenin ana yapısı, biçimini elektrik direklerinden alan ve binaya adını veren basit bir çelik çerçeveden yapılmıştır. Elektrik direkleri için kullanılan inşaat yöntemini ve geometriyi inceleyerek, bir iskele olarak ikiye katlanabilen ve elle monte edilebilen bir yapı üretmeye karar verdik. Dolayısıyla, her bir lineer unsurun maksimum uzunluğu dört metre; bu da, bir ya da iki kişinin metal direkleri manuel olarak taşıyıp, yerlerine yerleştirmesine olanak tanıyor.”

Charbel konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Okulun mevcut binaları açık ve koyu yeşilin tonlarından oluşuyor; bu renkler etrafımızdaki bitki örtüsüne uygun ayrıca okulumuzun “yeşil muz yaprağı” anlamına gelen Toei adına da göndermede bulunuyor.”

“Ancak bu yeni binanın ve alanın amacı yeni bir buluşma noktası oluşturmak dolayısıyla çevreye uyumlu olmasının yanı sıra göze çarpan bir bina da yaratmak istedik.”

Üzeri kapalı alanın etrafı tamamen açık; demirbaş olarak da sadece su toplama tankları var. Pareid sınıflarda kullanılmak üzere bir dizi modüler mobilya tasarlamış.

“Geleneksel sınıflar ve alanlar hiyerarşik bir düzenle işler,” diyor Charbel. “Biz alanının nasıl kullanılacağına dair dayatmacı bir tavır sergilemek yerine, öğrencilerin ve çalışanların kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyebileceği modüler mobilyalar kullanmayı tercih ettik.”

Sınıf, Uluslararası Tasarım Programı, Bangkok Chulalongkorn Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Mitsubishi Elevator Tayland tarafından ortak yürütülen Design Build for Community Projesinin bir parçası olarak tasarlanmış.

Yakın zamanda tamamlanan diğer sınıflar arasında Hindistan yapılan ve buldozer kullanmaya gerek kalmadan sökülebilen bir sınıf ve Kamboçya’da yapılan ve cephe kısmı açık hava spor salonu olarak da kullanılabilen bir diğer sınıf var.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)