Ahşap, Sürdürülebilir, Eğitim Binası

Ontario'nun ilk devlet koleji olan Centennial College, ülkedeki ilk sıfır karbonlu, ahşaptan imal edilmiş, yüksek öğrenim binasını tasarlamak ve inşa etmek için DIALOG, Smoke Architecture ve EllisDon ile işbirliği yaptı. 2023 yılında tamamlanması planlanan yeni yapı, yerel kültürü ve Batı kültürünü,  biçimsel ve işlevsel anlamda bir araya getirecek.

“Gelecekteki orta öğretim sonrası projeler için çıtayı yükseltmek istedik […] Bizler, Centennial'da sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve yerelliği birbiriyle bağlantılı fikirler olarak görüyoruz ve bu kritik ilişkiyi gösteren bir bina istiyorduk. - Craig Stephenson, Başkan ve CEO, Centennial College.”

Disiplinler arası, entegre bir tasarım pratiği olan DIALOG ve Yerel projeler üzerine yoğunlaşan bir stüdyo olan Smoke Architecture, yaklaşımlarını “çift taraflı görmek” dedikleri bir kavram üzerine kurdular; bu kavram, dünyayı, hem bulunulan yere özgü hem de batı bilgisi üzerinden görmeyi anlatıyor. Büyütülmesi için 105 milyon dolar ayrılan A Blok, Kolejin Hakikat ve Uzlaşmaya olan bağlılığının yanı sıra, enstitünün bağlı olduğu sürdürülebilirlik değerlerini de temsil ediyor.


“Bu proje, yüksek öğrenim tesislerinin CO2 emisyonlarını ortadan kaldırarak çevreye verilen zararı azaltmaya nasıl önemli bir katkıda bulunabileceğini açıkça gösterecektir. Sıfır karbon emisyonu tasarımı ve ahşaptan imal edilen, sürdürülebilir  yapının  binlerce ton karbon depolayabilme yeteneğiyle bina, hem Kanada hem de dünya için önemli bir örnek olacak. - Craig Applegath, Proje Müdürü, DIALOG.”


Üniversitenin sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda çelik veya beton yerine yapılarda kompozit ahşap ürünleri kullanan proje, Toronto'da ahşaptan imal edilmiş ilk orta-öğrenim sonrası bina olacak. Daha fazla karbon izine yol açmadan 150,000 metrekarenin üzerine yeni ve yeniden yapılandırılmış alan sunacak olan proje aktif öğrenmeyi ve yerel eğitim biçimlerini teşvik eden esnek sınıflarıyla yeni akademik alanlar yaratacak. Genişletilecek binada ayrıca Mühendislik Teknolojisi ve Uygulamalı Bilimler (SETAS) programı için yeni laboratuvarlar ve işbirliği ile sosyalleşmeye ayrılacak alanlar yer alacak.


Bu proje tasarıma yerel unsurların uygulanmasından ibaret değil. Kökenini yerel prensiplerden alan tasarım, çağdaş bir ortam yaratıyor. Bina büyüme, sonuca ulaşma, denge prensiplerini gözetiyor ve birbirine bağlı bir dünyada çevrimsel bir eğitim hedefliyor.”


Bölgesel Anishinaabe mimarisinden ilham alan binaya öğrenciler doğu kısmından girecek ve çok katlı, aktif bir alana geçecekler. Merkezde yer alan avlunun etrafını dönen binada topluluk, koruma ve sürdürülebilirlik gibi yerel prensipler temel alınmış ve avluda yerel bitkilere yer verilmiş.

EllisDon’un ahşap uzmanları, bu emsal teşkil edecek projeyi oluşturmak için Centennial College, DIALOG ve Smoke Architecture'daki tasarım ortaklarımızla  çalışmayı hevesle bekliyor. Centennial College’ın A Blok [genişleme] projesi, bize sadece güzel  ve işlevsel olmakla kalmayıp aynı zamanda iklim değişikliğinin getirdiği kritik zorlukların hemen giderilmesine yardımcı olan sürdürülebilir yapılar inşa etmek için harika bir fırsat sunuyor. - Geoff Smith, CEO, EllisDon.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)