EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Yenilenen Yüzüyle Atakule

A Tasarımın Proje çalışmalarında kule özel önlemlerle korunarak Atakule Baza Bloğu yeni bir taşıyıcı sistem içinde ele alınmıştır.

Tasarımı Mimar Ragıp Buluç’a ait olan Türkiye’nin ikinci Ankara’nın ise ilk AVM’si olan , 1980’li yılların sonunda inşa edilen Atakule, Başkent Ankara’nın simgesi haline gelmiş, Atakule ve yapıya bağlı alışveriş merkezi uzun yıllar hem Ankara’lılar hem de Ankara’nın ziyaretçileri tarafından yoğun olarak ziyaret edilmiştir. Yapının 2009 yılında el değiştirerek Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. bünyesine geçmesiyle birlikte yenilenmesi ve güncel ihtiyaçlara uygun hale dönüştürülmesi gündeme gelmiştir.

2010 yılında başlayan yenileme projesi kapsamında alternatif çalışmalar yapılmış, birçok seçenek arasından kulenin ve yakın çevresinin korunması, onu saran kütlenin ise yıkılarak yeniden yapılması kabul görmüştür. Projenin tasarımı A Tasarım Mimarlık, Ali Osman Öztürk tarafından yapılmıştır.

Atakule, Cinnah Caddesi ve Çankaya Caddesi’nin kesişiminde Botanik Parkı sürekliliğinde üçgen bir parsel üzerinde konumlanmaktadır. A Tasarım Proje çalışmalarında kule özel önlemlerle korunarak Atakule Baza Bloğu yeni bir taşıyıcı sistem içinde ele alınmıştır.

Bazada yer alan işlevler, bir ucu park ve manzaraya, diğer ucu ana giriş eksenine bağlanan bir aks üzerinde planlanmıştır. Atakule Baza Bloğu, tipolojik olarak diğer ticari işlevli yapılardan ayrılır. Özel mülkiyete ait olan bu yapının özel konumu buraya özgü ticari, sosyal ve kültürel işlevlerin nasıl planlanması gerektiğine dair önemli ipuçları içermektedir. Dolaşım alanlarının sürekliliği sağlanarak mağazalar, yemek, eğlence ve sosyal mekânlar merkezi bir atriyum çevresinde düzenlenmiştir. Kuzey cephesi, park tarafı tamamen şeffaftır. Yemek mekânları ve teraslar park yönündedir. Diğer iki yönde ise sadece mağazalar yer almaktadır. Galeriler ile yukarı doğru açılan iç boşlukta mevcut parkla bir süreklilik ilişkisi oluşturulması, böylelikle yapıya değer katan zengin bir mekân deneyimi sağlanması hedeflenmiştir. Çatı terası sosyo-kültürel faaliyetlere imkân verecek şekilde düzenlenmiştir.

Arazinin eğimli yapısı farklı seviyelerde girişler düzenlenmesine olanak tanımıştır. Araç erişimini planlarken Cinnah Caddesinden yukarı Çankaya Caddesine doğru devam eden tek yönlü trafikte, iki caddeyi birbirine bağlayan ve yapı çevresinde araç ulaşımının devamlılığını sağlayan bir iç yol (vale yolu) tasarlanmıştır. Ana giriş, kule girişi, vale yolu ile bağlantılı ziyaretçi girişi, Botanik Parkı girişi ve Cinnah Caddesi yönünde düzenlenen servis girişi olmak üzere toplam beş adet giriş düzenlenmiştir.

ATAKULE Projesinde Schüco Dış Cephe Sistemleri ve Kapıları Kullanılmıştır.

Cam, bronz ve ahşap malzemelerin bir arada kullanıldığı yapıda özel aydınlatmalı cephe detayları geliştirilmiştir. Atakule Baza Yapısı’nda işlevler, manzara, dolaşım düzeni ve otoparkın verimliliği gibi konular irdelenerek yeni düzenlemeler geliştirilmiştir. Bu düzenlemelerin çıkış noktasını yeni işlevsel kurgunun yanı sıra Botanik parkı ile kurulmaya çalışılan bir süreklilik ilişkisi oluşturmuştur.


İşveren: Atakule Gayrimenkul
Yatırım Ortaklığı A.Ş.
Kule Tasarımı:
Ragıp Buluç Mimarlık
Baza Bloğu Mimari Tasarım:
A Tasarım Mimarlık Ali Osman Öztürk
Proje Tarihi:
2010-2015
İnşaat Alanı:
48 679m2
Atakule Baza Bloğu Açılış Tarihi:

29 Ekim 2018
Ödül:
Sign of the City Awards 2017,
En iyi yerel merkezli AVM projesi


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)