Tuğla Cepheler İle Zamanın Ötesinde Bir Nitelik

Stenhöga Ofis Binası / Tham & Videgård

Solna Strand'daki yeni ofis binaları, en sürdürülebilir binaların en uzun süre kullanılabilen binalar olduğu fikri üzerinden geliştirildi. Sağlamlık uzun ömürlülük için çok önemli olduğundan dolayı sürdürülebilir bir mimari için sağlam ve güvenilir inşaat yöntemleri esastır.

Yeni binaların ölçeği, oryantasyonu ve malzemesi, bölgenin çeşitlilik gösteren niteliğine göre tasarlanmış; burası, şehrin kenar kısmında farklı dönemlerden kalmış, farklı boyutlarda tuğla binaların hakim olduğu yarı kentsel bir yerleşim alanı. Her binayı üç küçük alana bölmek, iç mekânda kullanım esnekliği sağladığı gibi, gün ışığından daha çok faydalanmaya da olanak tanımış. 

Planda doğrudan güneşe bakan çok sayıda köşe oda yer alıyor. Sokak seviyesindeki dış mekânlar rüzgârdan korunaklı. Ayrıca binanın üst katlarından doğrudan ulaşılabilen yeşil çatı terasları da projenin sunduğu oldukça değerli olanaklardan biri.

Amaç mekânsal ilişkiler aracılığıyla insanları cezbeden, dinamik alanlar yaratmak ve en son teknoloji ile işleyen, rasyonel bir yapı kurmak. Yük mukavemetine sahip iskelet ve dış cepheler, iç yapı ihtiyacını minimuma indiriyor ve ofise maksimum esneklik kazandırıyor. 

Derin yerleşim planı ve kompakt alanlar genel olarak yüksek seviyede enerji verimliliği sağlıyor. Büyük pencereler sayesinde her kat bolca güneş ışığı alıyor. Ayrıca tuğla cepheler binalara zamanın ötesinde bir nitelik kazandırıyor ve bölgede yaygın görülen tuğla mimari yapılara bağlı kalınılıyor.

Cadde seviyesindeyse mağazalar, showroomlar, restoranlar ve diğer kamusal işlevlerin zamanla kurulabileceği alanlar için ek yerler mevcut.



Mimarlar: Tham & Videgård
Alan: 36600.0 m²
Sene:2019
Fotoğraflar:
 Åke Eson Lindman


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)