EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Mütevazı ve Sürdürülebilir Bir Bina

Bear Run Cabin / David Coleman Architects

Cascade Dağları'nın engebeli, kuzeybatı eteklerinde yağmurlu bir alanda bulunan bu mütevazı ve sürdürülebilir bina geniş, doğal bir alana yayılıyor. Dağ zirveleri ile çevrili site, doğuya doğru eğimli ve büyük bir orman alanına bakıyor. Müşteriler vahşi doğanın içinde ve yine bu doğaya hizmet eden bir yapı talep etmişler; tasarıma damgasını vuran da bu dualite olmuş.

Engebeli araziyi korumak için, binanın kapladığı alanı 30 x 100 ölçülerinde dikdörtgen bir alan ile sınırlandırılmış. İki bina bu ayak izi içinde ying / yang tarzında yan yana yerleştirilmiş, ayrıca korunaklı ve çeşitlilik arz eden kavisli bir dış alan bırakılmış. Batı kısmındaki teras sahanın içine oyulmuş ve merdivenlerle zemine inerek cam duvarın ardındaki gömülü kısma açılıyor. Güney batı kanadındaki verandanın ve merdivenin üzerindeki çatı sahanın tamamını kaplayarak yağmurdan ve güneşten korunma sağlıyor. Bu iki alan “yağmur bahçesinde” buluşuyor. Burası mevsimsel yağmurları toplanıp aşağıdaki nehre doğru aktıkları yer.

Bina mevsimlere göre genişletilecek şekilde tasarlanmış. Yazları verandalar ve teraslar kullanıma giriyor ve ortaya geniş bir yaşam alanı çıkıyor, kış mevsimindeyse daha mütevazı bir alanda yaşanıyor. 890 SF adı verilen kabinde geniş bir oda, banyo ve çerçevesi camla kaplı, uyumaya ayrılmış bir çatı katı var. Tüm odalardan dağ manzarasını görmek mümkün. 1000 SF stüdyoda ise müzik odası, atölye ve misafirlere ayrılmış bir çatı katı var. Polikarbon kaplı batı duvarı sayesinde oda gün içerisinde tamamen güneş ışığı alıyor; dış terasta ise geceleri son derece ilginç ışık oyunları görmek mümkün. Bina biçimleri etraftaki dağ zirvelerini yansıtıyor. Tüm bunlarla birlikte ortaya aldatıcı bir basitliğe sahip, gayet enteresan ve beklenmedik ölçüde modern bir yapı çıkmış.

Binadaki sürdürülebilir özellikler arasında jeotermal ısı, plantasyon bazlı ahşap, süper yalıtım ve pasif güneş enerjisini saymak mümkün. Kabinin dış cephesi bölgede çalışan bir müteahhit tarafından inşa edilmiş ve müşteri birkaç sene içerisinde düşük bir bütçeyle bu kısmı tamamlamış.


Alan: 1890.0 ft²
Sene:
2018
Fotoğraflar:
Benjamin Benschneider


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)