Uygun Fiyatlı, Sürdürülebilir ve Yaratıcı Bina Çözümleri

Oak Hill Bulvarındaki Evler

Başarılı ve sürdürülebilir tasarım, yerel ekonomik ve demografik eğilimlerin analizini ve planlanmasını gerektirir. Son yıllarda Lawrence, Kansas ve Studio 804, ülke nüfusu yüksek bir oranda artış gösterirken, ortalama konut ölçülerinin küçüldüğünü analiz etmişler. Lawrence planlama departmanı konuyla ilgili şöyle diyor: “Son yirmi sene içerisinde, orta ve yüksek ölçekte nüfus artışına tanık oluyoruz, grafik eğilimi bu şekilde devam ederse, 2040 senesine kadar tahmini 30 ile 60 bin ilave konut sakini olacak. Ortalama bir evin ölçülerini göz önünde bulundurursanız bu büyük artış daha da ciddi bir konu haline geliyor.” 

Lawrence şehrin dışına doğru yayılmayı önlemek istediğinden, kar amacı gütmeyen Toplum Konutları Vakfı gibi gruplarla bu sorun için yaratıcı çözümler getirmiş. Örneğin, “Mevcut mahallelerdeki parselleri bölerek daha küçük ölçülerde ve uygun fiyatlı ikişer konut yerleştirmeyi,” öneriyorlar. “Mevcut mahallelerdeki kentsel yoğunluğu arttırmak, mevcut kaynaklar ve altyapıdan faydalanarak, giderek artan nüfusa yaşam alanı sağlamanın sürdürülebilir bir yöntemidir. Bir parseli satın alıp, iki tane sürdürülebilir ev yaratarak bu işin ilk adımını atmış olduk.”

Bu konutlar da, Studio 804’ün 2008 yılından bu yana her projesinde olduğu gibi, LEED Platinum sertifikasına sahip. Evlerin hava geçirmezlik oranı son derece yüksek, yüksek izolasyona sahipler; ayrıca, sağlıklı ve konforlu bir iç mekân sağlamak için yüksek verimli mekanik bir sistem kullanılmış. Malzemeler, kaynakları gereksiz şekilde kullanmayı önleyecek şekilde seçilmiş; ayrıca, toksin salınımı olmayan malzemeler tercih edilmiş. Tüm cihazlar ve armatürler Energy Star derecesine sahip. Pencereler ve kapılar yüksek performanslıdır. Çatı,ısı emilimini azaltan ve geri dönüştürülebilir, yansıtıcı bir metalden imal edilmiş.

Mimarlar Studio 804 içinse şöyle diyor “Studio 804, Kansas Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından sunulan bir yıllık, kapsamlı bir tasarım geliştirme deneyimidir. Katılımcılarımız uygun fiyatlı, sürdürülebilir ve yaratıcı bina çözümlerinin sürekli araştırılması ve geliştirilmesi konusunda kararlı bir yaklaşım sergileyen yüksek lisans öğrencilerinden oluşuyor ve kurumumuz, 501 (c) 3 yönetmeliğine bağlı, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Her yıl yeni bir bina tasarlıyor ve inşa ediyoruz.”

Studio 804 sürdürülebilir tasarım konusunda alanın lideri ve bugüne kadar 13 adet LEED Platinum Sertifikasına sahip yapıyı ayrıca yine sertifikalı 3 Pasif Konut projesini tamamladı. Binaların tamamı öğrenciler tarafından tasarlanıp inşa edildi.


Mimarlar: Studio 804
Alan:
 1503.0 ft²
Sene:
 2019
Fotoğraflar:
 Corey Gaffer


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)