Malzemenin Sadeliği Diyagonal Yapının Karmaşıklığını Maskeliyor

Link, Chadstone alışveriş merkeziyle komşuları arasında inşa edilmiş, keresteden kubbeli bir geçit. Melbourne’da yer alan yapı Make Architects tarafından tasarlanmış. Link, güney yarımküredeki en büyük alışveriş merkezi olduğunu iddia eden Chadstone'un mevcut kemerli fiberglas çatısını kullanıyor. Çelik destekler ve beyaz tüp yapıyla desteklenen 15 metre yüksekliğindeki kemerler İtalyan kara çamından imal edilmiş.

Kanopi, gerdirilmiş, yarı saydam PTFE'den yapılmış. Bu 110 metrelik kapalı rota, hem Sofitel Oteline ait Chadstone Galerisiyle, Vicinity Centers ofis binaları arasında yeni bir bağlantı sağlıyor.

Yapının kenarındaki açıklıklar kısmen avlu, kısmen de peyzaj ve hava sirkülasyonu sağlama fonksiyonu taşıyor. Bir dizi mobil yürüyüş yolu ve merdiven, kuzeyden güneye ulaşımı sağladığı gibi tüm katlar ve bitişikte yer alan park arasında bağlantı kuruyor.

Make Architects konuyla ilgili şöyle diyor: “ Peyzaj, merdivenler ve yürüyen kaldırımlar vakit geçirecek ve dinlenecek alanlar yaratacak şekilde dikkatle yerleştirildi; ayrıca, yeni bir restoran, farklı etkinlikler ve gezici kullanımlara açık alanlar da oluşturuldu.

“Malzemenin sadeliği, temelde bir armonika gibi hareket eden diyagonal yapının karmaşıklığını maskeliyor- yapı, görünmeyen çelik temellerle desteklense de aslında her bir unsur diğerinin yerinde kalmasını sağlıyor.”

Bu yapı iç kısımdan görülebilecek şekilde bırakılmış. Her iki tarafı bölgeye özgü sarmaşık bitkilerle kaplı kereste kemerler katedral tarzı bir yapı oluşturuyor. Şu anda alanın üst giriş kısmında bir restoran yer alıyor. Link’in bütün alanı bir dizi etkinliğe ayrılabilecek esnek mekânlar olarak tasarlanmış. Make Architects tasarım mimarlığını üstlenirken, yerel bir firma olan Cera Stribley Architects ise uygulamada görev almış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)