Dünyanın En Yüksek Ahşap Yapısı

Mjøstårnet, Göl Kulesi, Mjøsa / Voll Arkitekter

Hepimiz yeni düşünme biçimleri geliştirmekle sorumluyuz. Hatta sadece düşünmekle değil, düşündüğümüzü yapmakla sorumluyuz. Mjøstårnet, tarihte bu ölçülerde inşa edilmiş bu niteliklere sahip ilk yapı. Ve ilk kez malzemeler ve işçilik lokal olarak temin edildi. 

Norveç’in önde gelen lamine ahşap üreticilerinden ve aynı zamanda bir mühendislik firması olan Moelven Limtre ile ekip toplandı ve Brumunddal’da 80-90 metre yüksekliğinde 18 katlı bir bina inşa etti. Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Konseyine göre inşa edilen yapı, dünyanın en yüksek ahşap yapısı. Tüm katılımcıların gösterdiği benzersiz ustalık, etkileşim ve dayanışma sayesinde bu başarılmış.

Mjøstårnet eski sorulara yeni çözümler bulabilme konusunda heyecan verici bir örnek. Brumunddal, Oslo'nun 140 km kuzeyinde, 10000 sakiniyle küçük bir şehir. Site, Brumunda nehri kıyısında, Mjøsa Gölü'ne, Norveç büyük gölüne ve çevresine bakmakta. “Mjøstårnet” adı Norveççe ve “Mjøsa Gölü kulesi” anlamına gelmekte. Brumunddal'ın çevresi ormancılık ve ahşap işleme endüstrisi ile ünlü. Mjøstårnet yaklaşık 3.500m3 keresteden imal edildi. Bu nedenle, Mjøstårnet ve diğer ahşap bina projelerinin başarılı olması için sağlıklı ve sürdürülebilir ormancılık çok önemli.

“Brumunddal, bugüne kadar belki de bölgenin doğasını ve niteliklerini deneyimlemeden içinden öylesine geçilen bir yerdi. Ancak şimdi Mjøstårnet sayesinde Brumunddal hak ettiği önemi kazanmış görünüyor. Kule, Brumunddal'ı Mjøsa kıyılarına bağlamaya odaklanan kapsamlı bir alan planlamasının parçası durumunda. Bölgede şimdi şehir merkezi, Mjøstårnet ve çevredeki park alanları arasında yeni bir yürüyüş ve bisiklet yolu mevcut. Bu da tüm kullanıcıların göle erişiminin olacağı anlamına geliyor.

“Mjøstårnet, bölge sakinlerinin ve ziyaretçilerin yararlanabileceği modern bir karma kullanım kulesi. Kule, farklı programlara sahip 18 kattan oluşuyor. CTBUH tarafından doğrulanan resmi mimari yükseklik 85,4 metre ve her kat yaklaşık 640 m2 . 

Zemin katta halka açık, lobi, resepsiyon ve restoran bulunuyor. Yeni bina, kuleye bitişik alçak binada yer alan iki adet 25 metrelik halka açık yüzme havuzları ile tamamlanıyor. Giriş katının üstünde bina hizmetleri ve konferans katları mevcut. Göle bakan, balkonlu otuz üç konut birimi 12 ve 16. katlar arasında yer alıyor. En üstteki iki kat ise 18 adet konut birimine, bir adet galeri ve halka açık bir teras için ayrıldı.

Ahşap konstrüksiyonun yeni bir Rönesans devrine girdiğini görmenin heyecan verici olduğunu söyleyen ekip; 'bizler de ahşap mimariyi yeni bir noktaya taşımaya yardımcı olmaktan gurur duyuyoruz. Mjøstårnet yüksek bir ahşap bina olmaktan ziyade sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmasıyla ön plana çıkıyor. Sürdürülebilirlik bu binanın en önemli yönü; bu bina, büyük, karmaşık ahşap binalar inşa etmenin mümkün olduğunu gösteriyor ve bu haliyle benzer projelere de ilham veriyor.” diyor.


Mimarlar: Voll Arkitekter
Alan:
15000.0 m²
Sene:
2019
Fotoğraflar:
Ricardo Foto, Woodify, Øystein Elgsaas


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)