Sosyal Mesafeli ve Güvenli

HUA HUA Mimarlık, Covid-19 sonrası insanları ve kamusal alanları yeniden bir araya getirebilecek bir teklif tasarlıyor. Gastro Güvenli Bölge programı, dışarıda yemek yeme ortamını düzenleyip, gerekli sosyal mesafe tedbirlerini sağlayarak duraklama evresine giren gastronomi işletmelerini yeniden canlandırmayı amaçlıyor. İlk prototip halihazırda Çek Cumhuriyeti'ndeki Brno sokaklarında kuruldu.

Sosyal mesafenin pandemiyle mücadeledeki en etkili yöntem olduğu anlaşıldı ancak bu yöntemin ekonomimiz, halka açık alanları kullanım biçimimiz ve gastronomi sektörü üzerinde ciddi etkisi oldu. Konuya çözüm getirmek isteyen HUA HUA mimarlık, halka açık alanları, insanların virüsü yaymadan yemek yiyebilecekleri güvenli ve tanımlı alanlara dönüştüren bir alan düzenlemesi girişimi başlattı. Dışarıda yemek yeme konusunda düzenleme getirmeyi hedefleyen girişim, gastronomi sektörünün yeniden işe başlayabilmesi için yetkilileri de işbirliğine çağırıyor.

Yaşam döngüsü, tutarlılık ve sonsuzluk kavramlarından ilham alan tasarım pek çok biçime girebiliyor. “Yetkililerin belirlediği mesafe kuralına uygun olarak ayrılan alanların her birinde bir yemek masası var. Her yemek masasının etrafına üç sandalye yerleştiriliyor; yemek seti tek bir parça, yerinden taşınamıyor, stabil ve sık sık dezenfekte edilip, temizlenmeye karşı mukavemet gösterecek dayanıklı malzemelerden imal ediliyor.” Temiz, güvenli alan içerisinde insanlar yüzlerinde maske olmadan yemekleri yiyebiliyor. Alanın dışarısına çıkıldığındaysa maske takmak zorunlu.

Gastro Güvenli Bölge aynı zamanda uzun vadeli bir proje. Koronavirüs sonrasında yemek masaları halka açık oturma yerleri olarak kullanılabilecek ya da parklara ve oyun alanlarına taşınacak. İlk prototipi Çek Cumhuriyetinde uygulanan model dünyanın her tarafındaki şehir meydanlarına kurulabilir. HUA HUA Mimarlık, projeyi yaygınlaştırmak için farklı ülkelerin hükümetleriyle görüşüyor.


Proje Yeri: Brno, Çek Cumhuriyeti (Çek Cumhuriyetinin her yerinde yaygınlaştırılacak)
Mimarlar: HUA HUA Mimarlık – Václav Kocián
Tasarım Ekibi: Miroslava Staňová, Markéta Tučková, Lenka Novák-Axmanová
Mühendislik: Hast Retail, HEMA puls
Katılımcılar:
Petr Kadlec, MISS3, studio David Geč


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)