EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

EDEN, Bir Kuleden Ziyade, Bahçe İçerisinde Bir Ev Gibi

Singapur'un siluetini kaplayan çelik ve cam kulelerinden uzaklaşmayı hedefleyen Heatherwick Studio’nun EDEN'i, bölgenin 19. Yüzyıldan kalan evlerinin yemyeşil  ortamından ilham alıyor. Her bir katında tek bir daire bulunan yirmi katlı EDEN bir kuleden ziyade, bahçe içerisinde bir ev gibi. Binanın zaman içerisinde daha da olgunlaşması ve bitkilerin dört bir tarafı kaplaması bekleniyor.

Heatherwick Studio bol miktarda bitkiye ev sahipliği yapabilmek için tipik bir apartman kulesinde kullanılan zemin tabakası üzerine yeniden kafa yormak zorunda kalmış. Bina içi hizmetleri çevreye yayarak, her bir katta merkezi bir yaşam alanı yaratabilmişler; bu alanların etrafındaysa daha küçük münferit odalar ve tropik bitkilerle doldurulabilecek kabuğu andıran balkonlar mevcut.

Tasarımda beton temel bir rol oynuyor. Öncelikle beton bloklar sıcak havayı bloke ederek iç mekânın serin kalmasını sağlıyor ayrıca bu malzeme canlı bir doku ve forma sahip. Heathwerwick  Studio ideal karışımı ortaya çıkarmak  ve taşın yüzeyde tutunmasını sağlamak için siparişle yapılan bir dökme tekniği geliştirmiş. Ortaya çıkan madde mücevher özelliklerine sahip, endüstriyel bir malzeme. Çok sayıda koyu kırmızı, mor ve kahverengi tonlar Singapur güneşinin altında test edilmiş. Bu arada, balkonların ve parmaklıkların açıkta kalan kısımları da dümdüz, cilalı bir betonla yeniden elden geçirilmiş.

Zemin kattaki giriş binanın dış cephesindeki hareketlilikle oldukça uyumlu. Sadece 1.5 metre genişliğindeki girişin yüksekliği bunun on katından fazla ve giriş kısmı siyah granit ile kaplı. Giriş kısmı, binanın merkezinde yer alan 19 metre yüksekliğindeki lobiye açılıyor. Lobinin tavanından bitkilerden oluşan avizeler sarkıyor.

Binanın her tarafında kullanılan malzemeler doğal niteliklerine ve binaya kattıkları sıcak atmosfere göre seçilmiş, malzeme kusurları ise gizlenmek yerine sergilenmiş. El yapımı parkelerde kullanılan 180 milyon senelik cura kireçtaşındaki doğal kusurlar ve balıksırtı desenli arduazla döşenmiş balkon zeminlerindeki kusurlar da buna dahil. Meşe mutfak dolapları için masif ahşap, giriş içinse ceviz  ahşap kullanılmış.

Ayrıca bina,  yeşil seramik kaplamalı, doğal bir göl izlenimi veren lüks bir yüzme havuzuna sahip. Yollar, sosyal alanlar ve çevre düzenlemesi yeşil granitin farklı tonlarında döşenmiş.

Sürdürülebilirlik açısından, bina çeşitli aktif ve pasif enerji tasarrufu özelliklerine sahip. Katlanır kapılar dairelere giren gün ışığından maksimum fayda edinmeye olanak tanırken, kolon destekli balkonlar da güneşten korunma sağlıyor. Yaşam alanındaki pencereler üç taraftan da açılabiliyor böylece çapraz havalandırma yapmak mümkün olurken camlar da güneş kazanımını azaltıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)