Okul Cephesini Güzelleştirmenin En İyi Yolu: Dikey Orman

Mimari stüdyo Nudes’ün Pune, Hindistan’da inşa edilmek üzere tasarladığı çok katlı okul projesi iki yönüyle dikkat çekiyor. Bunlardan ilki tüm binanın bitki ve ağaçlarla kaplı olmasıyken diğeri binanın çatısına yerleştirilen ve sonsuzluk sembolü biçiminde tasarlanan bisiklet yolu.

Batı Hindistan’da inşa edilecek olan bu proje yeni bir eğitim binası için gerçekleştirilen bir tasarım yarışmasının kazanan projesi. Forest School (Orman Okulu) adı verilen çalışma silindir biçimli altı katlı iki kuleden meydana geliyor. Bu silindir yapıların çatısına yerleştirilen bisiklet pisti kendi içinde sürekli döngü sağlayan bir formda - yani sonsuzluk sembolü biçiminde.

En yüksek noktası 32 metre uzunluğa sahip olacak okul zemin katında iki kat yüksekliğinde bir konferans salonuna ev sahipliği yaparken üst katlarda derslikler yer alacak. Binaların çatısına yerleştirilecek olan bisiklet pistinde ise iki kule arasındaki yükseklik farkı sonsuz bir döngü yaratmak için kullanılacak.

İki kulede de yer alan balkonlarda gerçekleştirilecek olan bitkilendirme çalışması okulun cephesinde dikey bir ormanın canlanmasına olanak sağlayacak. Nudes mimari stüdyosunun kurucusu Nuru Karim geçtiğimiz 10 yıl içerisinde şehirleşme açısından büyük bir değişikliğe şahit olan ve Mumbai’den üç saat uzaklıkta yer alan Pune’da yükselecek bu proje için Binanın yeşil cephesi şehirde ikamet eden insanların sağlığını kötü yönde etkileyen hava kirliliğini temizleyecek” diyor.

Hindistan’ın sekizinci büyük şehri olan Pune, hava kalitesinin düşmesi sebebiyle pek çok sıkıntıyla karşı karşıya kalmış durumda. Projede kullanılması planlanan bitkilerin bitkisel arıtım yöntemi ile havayı temizlemesi hedeflenirken bu bitkilerden bazıları yaprak ve kökleri sayesinde havadan zehirli kimyasalları absorbe etmek suretiyle daha fazla verim sağlayacak. 2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından gerçekleştirilen çalışmaların Pune’un güvenli kabul edilenden dört kat daha kirli bir havaya sahip olduğunu ortaya çıkardığını göz önünde bulundurunca, Nudes’ın planladığı bu projenin bölge açısından ne kadar önemli olduğunu anlamak daha da kolaylaşıyor.

Hava kirliliğinin yanı sıra Pune’da eksikliği hissedilen sosyal alanlara da bünyesinde yer alan bisiklet pistiyle birlikte yüzme havuzu ve tenis kortları ile katkı sağlıyor.

Güvenlik sebebiyle öğrencilerin cephede yer alacak bitkilere ulaşımının kısıtlanacağı projenin zemin katında öğrenciler tarafından yetiştirilen bitkilere de yer verilecek. Bu bitkiler daha sonra eğitimli bahçıvanlar tarafından daha üst katlara yerleştirilecek. Bitkilerin yaprak ve dalları bir yandan binaya gölge temin edip binanın serinlemesine olanak sağlarken bir yandan da ses kirliliğinin önüne geçecek.

Forest School’da kreşten 18 yaşına kadar uzanan bir yelpazede çocuklara eğitim verilecek. Çocuklara iyi bir eğitim ortamıyla birlikte çevre ve iklim konularında doğrudan eğitim verilmesini sağlayacak bu projenin inşasına mevcut pandemi sebebiyle ancak 2021 yılında başlanacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)