Invisible House: Kaliforniya Çöllerinde Sürdürülebilir Bir Serap

Solarcool isimli aynalı bir cam kullanılarak inşa edilen Invisible House, inşasında kullanılan bu yalın mimari hile ile çevresine ve arka plana tamamen adapte olup görünürlüğünü yitiren bir proje. Mimar Tomas Osinski ve Los Angeles’lı film yapımcısı Chris Hanley’in işbirliği sonucu ortaya çıkan tasarımı ile 35 hektarlık bir alana yayılan Invisible House, 510 metrekare genişliğe sahip. Yapımında ısı yansıtıcı Solarcool’un yanı sıra beton ve çelik kullanılan proje 2019 yılında tamamlanmış.

Projeyi çevreleyen çölü yansıtması amacıyla kapılar yerine bina içinde beyaza boyalı taşıyıcı bölmelere yer verilen projede dörder yatak odası ve banyo bulunuyor. İç mekân tasarımına ait diğer öğelere yansıyan görünmezlik teması camdan yapılan yatak başlığı ve yarı saydam duş alanında kendine yankı buluyor. Ayrıca film gösterimlerine uygun bir duvar tasarımının da dahil olduğu projede bir de ikram mutfağı bulunuyor.

Projenin sürdürülebilirliğe dair özellikleri arasında kapalı hücre “Cool Roof” köpüğü, güneş enerjisi temelli su ısıtma sistemi ve ısı yönetimine yardımcı olan bir iç mekân havuzu yer alıyor. Ayrıca inşa sırasında projenin büyük bir kısmını kolonlarla destekleyerek doğal örtüyü korumak hedeflenmiş. Silindir beton sütunlar üzerine yerleştirilen çelik çerçeve böylelikle yerden yüksekte duruyor.

Tasarımcıların doğal flora ve fauna üzerinde yaptıkları çalışma sayesinde doğa üzerinde bıraktığı ayak izi metrekareye düşen mesken oranı açısından 2 binde sıfıra inen projede kullanılan fotovoltaik paneller çevre üzerindeki etkiyi daha da azaltıyor. Biyolojik altyapı üzerinde yapılan çalışmanın sonuç verdiği ise tartışmaya açık değil; yapının kullanıcısı evin etrafında toplanan böceklerin bölgede yaşayan kuşların beslenmekten keyif aldıkları bir öğün haline dönüştüklerini kaydetmekle birlikte 2019 yılından bu yana hiçbir kuşun binaya çarparak ölmediğini ekliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)