Geleceğe Karşı Dayanıklı, Kendi Enerjisini Üreten Eğitim Binası: ECHO

TU Delft için geliştirilen çok amaçlı eğitim binası projesi ile UNStudio, bir mimari firma olarak sahip oldukları sürdürülebilir tasarım anlayışını bir kez daha ete kemiğe büründürüyor. Aralık 2021’de tamamlanması planlanan proje, bünyesinde yer alacak güneş panelleri sayesinde yalnızca kendi enerjisini üretmekle kalmayacak. Demonte edilebilen kısımlara sahip olacak proje, yapının ve kullanıcısı olacak öğrencilerin gelecekte değişmesi muhtemel ihtiyaçlarına da yanıt verebilecek. ARUP ve BBN’in de işbirlikçisi olduğu projede en büyüğü 700 kişiyi ağırlamaya hazır 7 derslik yer alacak.

ECHO ismi verilen projenin tüm cepheleri yapı malzemelerinin en doğalı olan cam ile kaplı. Tabandan tavana uzanan yüksek performanslı camlara yer verilmesi, tasarım seviyesinde hedeflenen maksimum transparanlığa ulaşılmasını sağlayacak. Böylelikle genelde gözlerden uzakta gerçekleşen eğitim eyleminin göz önüne çıkmasını da hedefleyen proje kullanıcı konforu ve sürdürülebilirliğin en üst derecede temin edildiği bir eğitim yapısı olarak hizmet verecek.

Değişen ihtiyaçlara adapte olması ile benzer imar projelerinden ayrılan ECHO’nun ana holü gerektiği durumlarda dersliklere ya da toplantı salonuna dönüştürülebilecek. Toplamda 300’den fazla grup çalışmasına uygun mekana ev sahipliği yapacak projede yer alan büyük derslikler ise 300 ila 700 arasında değişen sayıdaki katılımcıya aynı anda ulaşılmasını sağlayacak.

Aşırı oranda solar enerji toplanması ve bunun bina kullanıcılarını rahatsız etmesini engellemek için yapının çatısı alüminyum tentelerle kaplanırken, cepheye yerleştirilecek tırmanıcı bitkiler sayesinde zamanla yeşil bir cephe elde edilmiş olacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)