Başka Bir Sanayi Mümkün Mü?

Beijing merkezli tasarım stüdyosu DnA_Design and Architecture Batı Çin’de bulunan Songyang Dağları’ndaki Caizhai köyüne ahşaptan yapılmış bir tofu fabrikası inşa ediyor. Eğimli bir alanın karşısına inşa edilen proje köyde yapılan tofu üretiminde artış yaşanmasına neden olacak.

Proje dahilinde yer verilen alanlar soyadan üretilen yiyeceğin üretiminin sergilendiği bir sergi alanına da ev sahipliği yapacak.

Bölgedeki en iyi tofu üretiminin yapıldığı yer olarak bilinen köyün, yiyecek üretimi için gerekli sertifikaları almasını da sağlayacak olan bu proje geleneksel aile atölyelerinin süpermarket raflarına ulaşan ürünler meydana çıkarmasına olanak sağlayacak.

Köyün girişine inşa edilen yapı yerel çiftçi topluluğunun kolektif biçimde kaynak biriktirebilmesine de fırsat verecek. Bölgede yer alan 200 yıllık yapıların oluşturduğu görüntüyü bozmamak için ahşaptan yapılacak olan yapıda geleneksel zıvana teknikleri kullanılacak. Tofu üretiminin farklı alanlarına ayrılmış farklı üretim bölgelerine ev sahipliği yapacak olan fabrikada soya fasülyelerinin yıkanacağı, öğütüleceği ve haşlanacağı alanlarla birlikte baskı uygulanarak blok biçimi verileceği odalar bulunuyor.

Projede yer alan bir başka alan ise ziyaretçilere kızartılmış tofu ikram edilen tadım salonu.

Eğimli zemin üzerine düz bir çizgi halinde kurulan üretim merkezi ziyaretçilerin yapının iki tarafında da yer alan merdivenleri çıkarak gezi yapmasına - yukarı çıkarken üretim aşamalarına şahitlik edip zirvede tofu tadımı yapabilmesine olanak sağlıyor.

Işık ve hava girişi akışını kontrol etmeye yarar biçimde testeredişi çatı kullanılmış, böylelikle çatı odalarda gerçekleşen süreçlere uygun biçimde bölümlere ayrılıyor. Yapının iki yanının açık bırakılmasının sebebi de yine fabrika alanının havalandırılmasının sağlanması.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)