Düşük Karbon Salınımlı ve Modüler

WTA kısaltmasıyla tanınan Waugh Thistleton Architects Visby, İsveç’te yer alan Gotland adasındaki konut derneğinin merkez ofisini baştan tasarlamak için gerçekleştirilen uluslararası tasarım yarışmasının birincisi oldu. Düşük karbon salınımı ve çoklu fonksiyona sahip olacak bina tüm topluluğun ulaşabileceği sağlıklı bir merkez üs haline gelecek.

WTA tarafından hazırlanan çalışmanın sosyal sorumluluk yönü ağır basıyor. Bu plana göre yeni merkez ofis hem ticari hem de kamusal açıdan hizmet görecek. İki bağımsız binanın bir meydanın iki yanına yerleştirileceği inşa planında tipik çiftlik planlarından esinlenilmiş. Sosyal ve mimari yapıyı bu biçimde ele alarak şehrin bitmeye başladığı noktaya yeni bir mahal eklemiş olacak.

Tamir atölyeleri, kısa süreyle kiraya verilen daireler, kiralık ticari alanları ofislerle bir arada ele alan proje, yerel start-uplar için de bir başlangıç noktası teşkil etmiş olacak. Şehrin güneyinde yer alan tarım alanlarıyla da iletişim halinde olacak proje büyük ölçüde prefabrik inşa edilen parçaların bir araya getirilmesiyle ortaya çıkacak. Tüm inşa planında kendine yer bulan bu modüler öğeler gerektiğinde ofis alanının konut amacına hizmet eder şekilde kullanılmasına da olanak sağlıyor.

İki bağımsız bina arasında yer alan botanik bahçe gündüz çalışanlar ve bina sakinleri arasında bir bariyer oluştururken geceleri ise gerçekleştirilecek kamusal etkinliklere ev sahipliği yapması planlanıyor. Doğal inşa malzemelerinin ahşap strüktür öğeleri ile projenin bu kısmında da kendine yer bulması genel bütünlük hissine de katkıda bulunuyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)