Konut kullanıcıları dijital platform aracılığıyla tasarım sürecinin parçası haline geliyor

Konut kullanıcıları dijital platform aracılığıyla tasarım sürecinin parçası haline geliyor

Zaha Hadid Architects mimarları, AKT II ve Hilson Moran Partnership Roatán Próspera için inşa edilecek evler için dijital bir mimari platformu geliştirdi. Karayiplerde yer alan imar bölgesi kendine as iklimsel ve kültürel ihtiyaçlara karşılık veren rezidans yapılarıyla buluşuyor olacak. Bölgenin sahip olduğu köklü bilgelikten ilham alan çalışma iklime uygun inşa tekniklerinin yanı sıra ahşap yapıları dijital tasarım, mühendislik ve inşa teknikleriyle birleştirip geniş mekâna sahip bir tecrübe ortaya çıkarıyor.

AKT II ile çalışmanın bu iş ortaklığına en büyük katkısı yerel tedarik ve lojistik zinciri ve yerel malzemeler, zanaatkarlık ve üretim teknikleri üzerinde sahip olduğu bilgi. Bu katkı sayesinde projenin bölge ekonomisi üzerinde sağladığı fayda oranı da artmış bulunuyor.

Tasarımın temelinde yer alan modüler sistem yerel üreticiler tarafından temin edilen sertifikalı sürdürülebilir ahşap ile üretiliyor. Ana yapıyı ortaya çıkaran bu parçaların gördüğü işlemlerin sorumluluğu da yerel zanaatkarlar üzerinde. Projeye dahil edilen dijital bilgi teknolojileri, ağaç kütüklerinin hemen her parçasının kullanılmasına ve böylelikle hem atık hem de israf üretilmesinin önlenmesine yardımcı oluyor. Atık yönetiminin sağladığı başarı yalnızca inşa kalitesini artırmakla kalmıyor, bu sistem ile desteklenen modüler parça üretimi aynı zamanda yerel tedarik zinciri inşa ve lojistik ihtiyaçlarına da birebir uyar durumda. Yerel taşıma gücüne ait araçlara uygun boyutta hazırlanan hafif ahşap parçalar hem birleştirme sırasında gerekli olan çalışma sürecini kısaltırken hem de taşıma sürecine ait karbon salınımı ve masrafları azaltıyor.

Modüler parçaların tasarımında merkeze oturtulan yaklaşım yerel zanaatkarlar, tüccarlar ve inşa ekiplerinin bilgisinden yararlanma üzerine kurulu. Proje sırasında bu ekiplerin edineceği yeni tecrübe inşa süreci bittiğinde yerleşecek bina sakinleri ile kalıcı bir bağ kurmalarını sağlayacak.

Proje tasarımının çevresel etki konusunda takındığı pasif tavır ısı konforunu artırmak için enerji harcamalarını kısıtlamayı böylelikle mekanik havalandırma sistemlerine ihtiyaç duyulmamasını öngörüyor. Yenilenebilir sistemleri projeye dahil ederek enerji harcaması konusunda bir puan daha kazanan çalışmada yer alan modüler parçalar aynı zamanda denizden gelen rüzgarı almak ya da gölge oluşturmak için kullanıcıların isteğine göre yönlendirilebiliyor. Ayrıca projeye dahil edilen yağmur suyu toplama sistemleri de enerji/kaynak tasarrufu konusunda etkili bir rol üstlenecek.

Kendine yeten ve karbon ayak izi bırakmayan operasyonlar için gerekli olan gölge panelleri yenilenebilir enerji üretimi için gerekli olan solar panelleri kapatmayacak biçimde özel olarak şekillendirilmiş durumda. Panellere bağlı olan piller uzun süreli elektrik temini için depolanabilir durumda olacak.

Dijital platform aracılığıyla konut kullanıcıları yerel teminatçılarla iletişime geçebilecekleri gibi evlerinin planı üzerinde de çalışabilecek. Aile üyelerinin ayrı ihtiyaçlarına uygun özellikleri projeye dahil edip komşularla kaynak ve fiyat bilgisi paylaşılmasını da sağlayacak olan platform, çocukların oyun alanı kullanımı gibi toplulukla alakalı konuların da kontrolü üzerinde etkili olacak. Standartlaştırılmış etkenleri seçerek kendi şahsi konutlarını oluşturan konut kullanıcıları, evlerinin sürdürülebilir bir plan üzerinden işlediğini (enerji ve malzeme kullanımı tasarrufu sağlayarak) kontrol edip çevre üzerinde en az etkiye sahip konutlar ortaya çıkmasını sağlayacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)