Yeşil Çatı Uygulaması Yerel Bitki Örtüsüne Karışıyor

Mimari stüdyo OA+’nın Envigado, Kolombiya’da yer alan Casa Carmen projesinin kerpiç tuğla ve ahşap öğeler üzerinde yükselen çatısında uygulanan yeşil çatı pratiği ile yapının girişini, arka cephesinde kalan ağaçlık bölge ile birleştiriyor.

Yeşil bir tepenin yanına inşa edilen yapı, terasına uygulanan yeşil çatı uygulaması ile yerel bitki örtüsüne karışıyor. Bir dağ eteğinde yer alan yapı, bahsi geçen yeşil çatı uygulaması ile hem yaşanabilir alan açısından genişleme kazanıyor hem de Alto de las Palmas (Palmiyelerin Zirvesi) adı verilen bölgenin yerel dokusuna dahil oluyor. 

Deniz seviyesinden 2 bin 550 metre yüksekte bulunan bu bölgede inşa edilen yapı, yüksek rakım sebebiyle korunaklı bahçe ve teras yaratmak amacıyla Z biçiminde şekillenmiş durumda. Böylelikle sıcaklık ve rüzgar kaynaklı olumsuz iklim şartlarının etkisi, temel mimari yaklaşımlar ile kırılmaya ve konfor oranı arttırılmaya çalışılmış.

Yapı ve yakında bulunan ormanlık alan arasına mimari ekip tarafından kurulan patika, civarda yer alan doğa parkurlarına dek uzanıyor. OA+ yetkilileri durumu oturma odasından çıkıp doğaya ulaşan tek bir yol yaratmak istemiş olmaları şeklinde izah ediyor. Yakınlarda yer alan ve yerel ağaçlarla birlikte dağlardan akıp gelen küçük debili bir nehrin buluştu doğal yaşam rezervleri ile Casa Carmen’in iç mekanları arasında doğrudan bir bağ bulunuyor. Bu patika açık planla inşa edilmiş mutfağa, salona ve yemek odasına bağlanırken güneye bakan verandada ise yemek masasıyla birlikte jakuzi yer alıyor.

Yapının yatak odaları yer alan bölümünde şahsi banyolara sahip üç odayla birlikte geniş dolaplar yer alıyor. Kerpiç tuğlalardan örülen duvarlara iliştirilmiş daha küçük genişliğe sahip ahşap bloklar yer alıyor. Bu malzemelerin seçilmiş olmasının sebebi geçen zamanla birlikte alacakları hal. Yapının yaş aldıkça kendisini çevreleyen doğanın bir parçası haline gelmesi hesaba katılıyor.

İç mekân tasarımında da benzer doğal yapı malzemeleri kendilerine yer bulmuş durumda. Hem sıcak hem de rustik bir ortam yaratan bu malzemeler, pencere ve çatı pencerelerinden içeri giren doğal ışık altında kendilerini çevreleyen yeşil doğa ile birleşiyor. Projenin bodrum katında ise spa bölümü, spor salonu ve çamaşır odası yer alıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)