EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Yapısal İleri-Dönüşüm Projesi: Fabrikadan Ofise

Hollandalı mimari firması MVRDV, Shenzhen, Çin’de yer alan If fabrikası adlı bir yapıyı bir ofis binası haline getirecekleri yeni bir proje açıklamış durumda. Beton yapıyı modern bir ofis binasıyla birlikte labirent vari bir yeşil çatı uygulamasına sahip yeni bir alana dönüştürmeyi planlayan firma yapının tarihi dokusunu da korumayı hedefliyor.

11 bin metrekarelik bir iç alana sahip olan fabrika, pek çok firmaya ofis alanı olmanın yanı sıra konut geliştiricisi Vanke’nin kent araştırmaları merkezine de ev sahipliği yapacak. Fabrika binasını yıkmak yerine çalışmaya özgün beton çerçevenin tamiri ile başlanacak olan projede bina içi trafiğin etrafında şekilleneceği büyük bir merdiven yer alacak. The Green House (sera) adı verilen ve labirent benzeri bir yapıya sahip olacak yeşil çatı ise, MVRDV’nin yenilikçi yaklaşımının bir diğer göstergesi.

Tamamlandığı zaman büyük ölçüde özgün imari planı takip edecek olan yapıdaki ana değişikliklerden biri eklenecek olan büyük pencereler. Böylelikle yapının tarihi dokusu korunurken, sürdürülebilirlik prensipleri ve döngüsel ekonomi temel kuralları yeni inşa sürecinde etkili olmuş olacak.

Cephede en az değişiklik yapılacak şekilde iç planı değiştirecek olan MVRDV, ofis alanlarına balkon ekliyor olacak. Bunun yanı sıra mimari firmanın kendi aktarımlarında da bu şekilde bahsi geçen merkezi merdiven, yapıya dahil edilen en önemli yeni unsur olacak. Giriş katından çatıya dek uzanacak olan bu merdiven, dördüncü kat itibariyle cepheye taşınacak ve bina dışından devam ediyor olacak. Yapıda tercih edilen beton yoğun yapı üzerinde daha fark edilebilir olması için merdivenin inşasında ahşap kullanılması planlanıyor.

Önünden geçtiği pencereler sayesinde içeride yapılmakta olan ofis çalışmalarına göz atılmasını da sağlayacak. Yapının sahip olması istenen şeffaflık ilkesine bir göndermede de bulunan bu yaklaşım, kendini projenin başka alanlarında da gösterecek.

Yapının çatısında yer alacak olan yeşil çatı uygulaması, bina kullanıcılarının rahatlaması için kullanabilecekleri farklı aktivite alanlarına ev sahipliği yapıyor olacak. Bu aktiviteler arasında danstan spor yapma alanlarına, okuma bölümlerine, yemek ve toplantı alanlarına uzanan bir seçkinin bulunması bekleniyor.

Teslim tarihi henüz net olmamakla birlikte, MVRDV gözleminde yapılacak olan çalışmalara başlanmış durumda. Binanın cephesine giydirilen ve zemin kattaki giriş alanını fermuar şeklindeki bir görsel ile belirten grafik, tamamlandığında fabrika binasının alacağı şekli gözler önüne seriyor. Çalışma bittiğinde bu cephe giydirmesi büyük el çantaları yapımında kullanılacak.

Bu proje, tarihi bir bölge olan Nantou’nun kültürel bir merkez olmasını hedefleyen daha geniş bir imar planının bir parçası.


Mimar: MVRDV
Sorumlu kurucu ortak: Winy Maas
Ortak: Wenchian Shi
Tasarım ekibi: Lorenzo Mattozzi, Guang Ruey Tan, Peter Chang, Cai Zheli, Echo Zhai, Pim Bangert, Elien Deceuninck, Daehee Suk, Monika Wiecha, Alberto Menozzi, Alexis Lode , Anamarija Vrzina, Enrica Perrot, Luca Beltrame, Michele Tavola ve Hengwei Ji
Görselleştirmeler: Antonio Coco ve Pavlos Ventouris
Direktör MVRDV Asya:
 Steven Smit
Strateji ve geliştirme: Jammy Zhu
Proje planlama ve tasarım yönetimi: Çin Kentsel Araştırma Enstitüsü Vanke; vaLue Design
Ortak mimarı: Shenzhen Bowan Mimarlık Tasarım Enstitüsü
Peyzaj mimarı:Yuanye Peyzaj Tasarımı
Aydınlatma tasarımcısı: GD-Aydınlatma Tasarımı
Cephe danışmanı: PAG
Yerel iç mimar: Biaogao Design
Görseller: MVRDV'ye ve fotoğraflar Gao Yu


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)