Dikey Orman Kavramı Yeni Bir Anlam Kazanıyor

Şili’nin başkentinde hissedilen hava kirliliği ile mücadele etme kapsamında mimar Ricard Stein yeni projesi Hotel Nodo’nun cephesine bioaktif Laminam paneller yerleştirerek yapının sadece simgesel anlamda değil fonksiyonel açıdan da havayı temizleyen bir orman gibi işlev görmesini sağlıyor.

Başka ülkelerde topografik yapısı ile tanınan Şili’yi yansıtan bir proje yapmayı hedeflediğini söyleyen Stein, Hotel Nodo’nun bu özelliği karşılarken aynı zamanda kısa süreli de olsa otelde yaşayan kişilerin yeni tecrübeler edinmesini sağlayan bir yaklaşım arayışına girdiğini anlatıyor. 

Bunu yapının sadece yapay olarak değil doğrudan da doğaya katkı sağlamasında bulduğunu aktaran mimar, yaşayan bir yapıyı andıran bir proje gerçekleştirmeyi tercih etmesinin sebebinin de bu olduğunu söylüyor. Bunun başarmanın yolu ise - taş ve ahşap gibi doğal, çevreci inşa malzemeleri kullanmanın yanı sıra - ağaçların yetişebileceği mimari alanlar yaratmaktan ve aynı etkiyi konsept çözümlerle desteklemekten geçiyor.

Taştan bir temel üzerinde dikey olarak büyüyen ahşap parçaları kapsar biçimde tasarlanan yapı, tıpkı bir orman gibi asimetrik bir şekle sahip. 2400 metrekarelik cephe yüzeyi 3 milimetre kalınlığında, canlı bir bitki gibi fonksiyon gören Laminam panellerle kaplanan otel, 1 buçuk hektarlık bir ormanla aynı performansta havayı temizleme kapasitesine sahip. 

Yağmur suyu tarafından kendiliğinden temizlenen sistemin bakım için de az efora ihtiyaç duyması, yapının çevreci değerleri arasında yer alıyor. Hem finansal hem de çevresel etki açısından tasarruf sağlayan yapının ilk üç katı otel, kafe, toplantı odası ve ortak çalışma bölgesi gibi kamusal alanlara ev sahipliği yaparken dört ve 11’inci katlar arasında ise rezidans odaları yer alıyor. Pencerelerde kullanılan yalıtım malzemeleri ile ısı yalıtımı konusunda yüksek başarıya sahip olan yapıya eklenen HVAC sistemi ısı pompalarıyla destekleniyor ve böylelikle enerji harcaması ciddi oranda düşmüş oluyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)