Fener Gibi Parlayan Yenilenebilir Enerji Araştırma Merkezi

Stuttgart merkezli mimarlık firması Behnisch Architekten tarafından daha önce güneş enerjisine yönelik araştırmaların yapıldığı bir alanda inşa edilen Building 668 (KIT Energy Lab 2.0), yeni enerji sistemlerini geliştirip Almanya’nın daha büyük oranda yenilenebilir enerjiye geçişine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) kampüsüne yakın bir konumda inşa edilen KIT Energy Lab 2.0 aynı zamanda göz alıcı bir tasarıma sahip. Ahşap çerçeveli yapı polikarbonattan üretilen yarı saydam bir kaplamaya sahip. Testeredişi çatı ile taçlanan tasarım, civarda yer alan endüstriyel binalara da bir saygı duruşu niteliği taşıyor. Polikarbonat cephe sayesinde yapı içine ışık girişi sağlanırken düşük karbon ayak izine sahip olan yapı geceleri bir fener gibi ışıldıyor.

Dört yıllık bir çalışmanın ürünü olan iki katlı projenin esneklik göz edilerek basit tutulmuş bir iç planı var. Zemin katında iki kat yüksekliğe sahip test bölgelerine yer verilen yapıda; toplantı odası, IT/server odası, ofis bölümü de yer alıyor. Yapının kuzey kısmında transformer odaları, güney kısmında ise kontrol istasyonu bulunuyor.

Merkez merdiven asansör aracılığıyla ulaşılan ikinci katta ise ek ofis mekânları, küçük bir ekip mutfağı, bir başka toplantı odası, laboratuvar bölümü, kontrol istasyonu, test hazırlık odası ve sütunsuz test merkezine yukarıdan bakan geniş bir galeri bölgesi yer alıyor.

İç mekânda da dış cephede kendine yer bulan yalın, endüstriyel doku kendine yer buluyor. Çıplak ahşap destekler, boyanmamış ahşap yüzeyler, yüksek tavan ve büyük aydınlatma üniteleri bu endüstriyel ambiyansı destekliyor. Doğal ışığın test alanlarına rahatlıkla ulaştığı proje, Helmholtz Centres, National Aeronautics, Federal Almanya Cumhuriyeti Uzay Araştırma Merkezi, Forschungszentrum Jülich işbirliğinde inşa edildi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)