EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Salon Alper Derinboğaz, YTÜ İçin Pandemiye Dayanaklı Ofisler Tasarladı

Ecotone, İstanbul'daki Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark kampüsünün bir parçasını oluşturan eğitim ve endüstri arasında bir geçiş alanında yer alıyor. İki bina, tekstil akademisi ve bir öğretim bloğu arasında yer alan programı, eğitim, esnek ortak çalışma alanı ve toplantı alanlarını kapsar. Karma alan, yeniliği ve yeni teknolojilerin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla tasarlanmış bir kampüsün parçasıdır.

Bina, basit bir yapı aracılığıyla çatı ve döşeme arasında yeni bir temel ilişki kurmayı hedefliyor. Laugier'in İlkel Kulübesini yansıtan tasarım, yüksek rüzgar ve deprem riskli bir bölgedeki konumunu göz önünde bulundurarak, tavanı tepeye yerleştirilmiş basit bir sütun düzenlemesi oluşturuyor. Site vakıflara izin vermediğinden, yapının kendi kendini desteklemesi gerekir; Bunu başarmak için hassas kolonlar, yan yükleri desteklemek için zemin ve çatı bağlantılarında genişler.

Yapı, çelik konektörlü lamine ahşapla kaplanmış çelik bir ana çerçeve ve ahşap alt çerçeveler kullanır. Boru şeklindeki kolonlar, belki de mimaride ilk kez kullanılan, benzin deposu tasarımında kullanılana benzer yenilikçi bir üretim teknolojisi kullanır. Dikitleri veya sarkıtları anımsatan ince sütunlar, yüksekliği kampüste değiştikçe gökten yere eriyor gibi görünen çatıya sızıyor.

Küresel koronavirüs salgını sırasında gelişen Ecotone, dış alanların entegrasyonu, ekimler ve korunan ancak akışkan ofis bölgeleri ile pandemiye dayanıklı ve sürdürülebilir ofis mimarisi için yeni bir örnek sunuyor. Proje, bireysel ve grup çalışması için hijyen ve güvenli alanlara öncelik veren daha iyi bir ofis ortamı geliştirmeyi hedefliyor.

Plan düzenindeki açık hava parmakları, hava durumuna bağlı olarak, kapalı grup alanlarından kaçınarak gayri resmi toplantı bölgeleri olarak kullanılabilecek alanlar sağlar. Bu dış mekan odalarının yanı sıra, ekim bina içerisine yeşillik katar ve doğal havalandırma, mekanik sistemlere bağlı kalmadan iç mekanlarda temiz hava akışı sağlar.

Binada pasif jeotermal ısıtma ve soğutma kullanılırken, hem drenaj hem de soğutma suyu gökten toprağa borulu kolonlardan geçmektedir.



Proje Künyesi

Mimar: Salon Alper Derinboğaz
Mimarlık ekibi: Egemen Onur Kaya, Ekin Cem Tümbek, Pınar Kömürcü, Emmy Bacharach, Berkay Yücebaş, Tolga Halil Akşahin, Cansu Gösterişli, Han Seki
Yapı mühendisliği: Parlar Mühendislik
Makine mühendisliği: Çilingiroğlu Mühendislik
Elektrik mühendisliği: Sanayi Mühendislik
Yapısal meslektaş değerlendirmesi: Peter Bauer, Werkraum
Sürdürülebilirlik danışmanı: Pınar Sipahi
Yapısal meslektaş değerlendirmesi: Peter Bauer


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)