Kentsel Sorunlara Çözüm; Kentsel Akupunktur

Kentsel akupunktur, kentsel yenilenmeyi yerel düzeyde teşvik eden ve kamusal alandaki müdahalelerin dönüştürücü bir etkiye yaratabilmesi için büyük ölçekli ve yüksek bütçeli olması gerekmediği fikrini destekleyen bir tasarım uygulamasıdır. Geleneksel gelişim süreçlerine bir alternatif olan kentsel akupunktur, yüksek düzeyde odaklanmış ve ihmal edilen alanların yenilenmesine, kentsel stratejilerin aşamalı olarak uygulanmasına veya bir şehrin sosyal altyapısının sağlamlaştırılmasına yardımcı olduğu kentsel yenilenme için uyarlanabilir bir çerçeveyi temsil eder.

Geleneksel Çin tıp pratiğinden hareketle kentsel akupunktur, şehrin alanlarını canlandıran ve kentsel planlama stratejilerini pekiştiren hassas müdahaleler yoluyla sosyal ve kentsel sorunların iyileştirilmesini ifade eder. İlk olarak İspanyol mimar Manuel de Solà tarafından icat edilen konsept, projeleri yüksek derecede tersine çevrilebilirlikle sınırlandırarak düzeltici önlemlere ve iyileştirmelere izin veriyor. Uygulama, hızlı takip edilen bir planlama olma avantajına sahiptir, dolayısıyla hızlı bir şekilde ve çoğu zaman mütevazı yöntemlerle uygulanmaktadır. Daha az bürokratik gereksinim duyan bu uygulamalar, sosyal uyumdaki artıştan kamu güvenliğindeki iyileşmeye kadar, komşu kentsel çevrenin kalitesindeki iyileşmenin zincirleme reaksiyonunu tetikleyebilir.

Üç kez Curitiba belediye başkanı olan , mimar ve şehir plancısı Jaime Lerner kentsel akupunkturun önde gelen savunucularından biridir. Lerner kentsel akupunkturu kente acil iyileştirmeler getirmenin, uzun karar verme süreçlerini atlamanın ve ekonomik engelleri aşmanın bir yolu olarak görmektedir ve bunu şöyle ifade eder; “Kaynak eksikliği artık harekete geçmemek için bir bahane değil. Tüm sorunlar çözülüp kaynaklar bulunduktan sonra harekete geçmek fikri beraberinde felç olmuş bir sistemi de getirir”.

Bu noktada kentsel akupunkturun; köşedeki bir sokağın yeniden düzenlenmesinden yeni ulaşım hatlarının düzenlenmesine kadar değişen ölçeklerde projeler hayata geçirmek için  uygun bir uygulama olacağı söylenebilir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)