Geleceğin Okulu Böyle Olabilir mi?

Tasarımcı Valentino Gareri, çocukların doğa ile ilişkisini ön plana çıkaran, sürdürülebilir ve modüler bir eğitim binası olan 'Ağaç Ev Okulu' için bir konsept yarattı. 

Pandemi nedeniyle ara verilen ve sonrasında online olarak başlanan eğitim faaliyeti yavaş yavaş tekrar okul binalarına taşınırken, giderek daha fazla okul yeniden açılmaya başladı. Dolayısıyla eğitim kurumlarında temiz havaya erişim imkânı her zamankinden daha da önemli hale geldi. Bu ihtiyaca cevap olabilecek Ağaç Ev Okulu, yerden yükseltilmiş ancak doğanın içinde. 


İnsanlar uzaktan çalışmanın esnekliği sayesinde büyük şehirlerden daha az nüfuslu alanlara taşınmaya devam ettikçe, dünyanın dört bir yanındaki kırsal alanlar daha popüler hale geliyor. Önerilen tasarım, tüm alanların iki avlu ve ek erişilebilir çatılar oluşturan iki halkaya sığdığı, birden fazla eğitim düzeyini içeren modüler bir eğitim merkezi içermektedir.


Sınıflar, hem fiziksel hem de görsel olarak doğa ile ilişkiyi artırmaya yardımcı olmak için, avlulara ve dış mekân manzaralarına kolay bağlantı sağlayan ana dairenin içinde yer almaktadır. Her 55 metrekarelik modül, çapraz lamine ahşaptan yapılmıştır ve merkezi bir koridorla birbirine bağlanan sınıf başına 20-25 öğrenciye karşılık gelir. Ağaç Ev Okulu 7 gün 24 saat çalışır ve bir toplum merkezi, kafe ve tüm topluma açık bir kütüphaneye sahiptir. Modüler tasarım, gelecekte okulun genişletilmesine, farklı farklı fonksiyonlara ve hatta geçici konut birimleri veya acil durumlar için tıp merkezleri gibi birden çok işlev için fırsatlara olanak tanır.


Binanın cephesinde, masif ahşap ve camlı paneller dönüşümlü olarak kullanılmıştır; dairesel cephede, opak paneller doğrudan güneş ışığını engellerken ve ışığı şeffaf paneller geçirir. Sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği önlemleri arasında; yağmur suyu toplama sistemleri, doğal çapraz havalandırma, fotovoltaik paneller ve rüzgâr enerjisi sistemleri.

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)