44 m2, Rahim Benzeri Sakinleştirici Bir Etki Yaratıyor

Çok az bina doğrudan üzerine inşa edildiği araziden elde edilen doğal malzemeleri kullanan üretim yöntemi ile anılır. Bu tasarımın en güzel örneklerinden biri, Türkiye'de inşa edilen kubbe ev 44m2.

44M2 olarak adlandırılan proje, Türkiye merkezli Holistic Progression Designs firmasından Matthew Prosser tarafından tasarlandı ve yapıldı. Tasarımcının 10 yıl boyunca yaşadığı Asya'daki geleneksel inşaat tekniklerinden etkilenerek tasarladığı bina, kısmen sanatsal, kısmen işlevsel tarafıyla dikkat çeksede, tamamen içinde yaşayan aile için yaşanabilir bir ev.
 


Üç kubbeden oluşan 44MEvinde kubbelerin ikisi yatak odası, üçüncüsü banyo, oturma odası ve mutfaktan oluşan ana yaşam alanının üzerinde konumlanıyor. Her kubbe, evin çevresindeki topraktan elde edilen doğal sıvalar kullanılarak oluşturulmuş. Yapı ve onu çevreleyen doğanın birbirine kaynaşması şekil ve seçilen renkler ile sağlanmış. Manzaranın içinde eriyen yapıda yüksek tavanlar ve ikinci kata çıkan doğal formda oyulmuş basamaklar bir akış sağlıyor ve Prosser'a göre "rahim benzeri sakinleştirici bir etki" yaratıyor.


Pasif tasarım ilkelerine göre tasarlanan 44m2 evinde Gazbeton duvarlar yalıtımı sağlarken, evin doğal olarak soğutması çapraz havalandırmayla desteklenmektedir. Ek olarak, çatı pencereleri ve özel, yuvarlak pencereler gibi pasif güneş enerjisi teknikleri, doğal aydınlatma ve ısıtmaya yardımcı olmaktadır. Tasarımın bu enerji verimli unsurlarının her biri, Prosser'ın aile için düşük işletme maliyetleri taahhüdüne uymaktadır.


İçeride yer alan; çocuklar için ranzalar, bir çift kişilik yatak, oturma bankları ve masalar dahil olmak üzere özel yerleşik mobilyalar, projenin doğal unsurlarını güçlendirmektedir. Zeminden tavana kadar tüm yüzeyler, rahat ve mağara benzeri bir atmosfer amacıyla kavislidir. Buna oturma bankları, dairesel pencereler, kemerli kapılar ve tezgahlar da dahildir.

Prosser, Uluslararası Permakültür tasarımcısı olarak becerilerini kullanarak uluslararası alanda çalışımalar yapmaktadır. Ev inşaatından oyun alanlarına, bir yaban hayatı koruma alanı için planlama uzmanlığı sağlamaya kadar sayısız projeyi tamamlamıştır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)