Bu Evler Atık Plastikten Üretilen Tuğlalarla Yapıldı

Kolombiya’daki bir start up plastik atıkların çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla bu atıkları alternatif bir yapı malzemesine dönüştürüyor. Conceptos Plásticos’tan Fernando Ilanos ve mimar Oscar Mendez tarafından tasarlanan “Plastik Konsept” plastik atıkların ve lastiklerin parçalanarak konut yapımında kullanılan tuğlalara dönüştürülmesi esasında dayanıyor.

Conseptos Plásticos’un yöneticisi Ricardo Rico projeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Plastik konseptlerin amacı, plastik atıkların küresel ısınma ve aynı zamanda çevre kirliliği üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkıda bulunarak günümüzde toplumu etkileyen farklı sorunlara yanıt vermektir.  

Conceptos Plásticos, Kolombiya’dan başlayarak Afrika’ya kadar Dünya çapındaki geri dönüşüm yapan toplulukları güçlendiriyor. LEGO benzeri bloklar yapmak için herkesin geri dönüştürmediği ve diğer imha edilmesi zor plastikleri kullanıyorlar. Plastiğin her bir türü tuğlalara farklı bir özellik sağlıyor. Yani istenilen ürünü elde etmek için farklı yollarla karıştırılıyorlar. Sonuçta; montajı kolay, sağlam ve düşük maliyetli tuğlalar elde ediliyor. Ayrıca geleneksel yapı malzemelerinden daha güçlüler; termo akustikler (sıcak ve soğuk havada kullanılabiliyorlar), anti sismikler ve alev saçmıyorlar.

Oscar Mendez ise şöyle anlatıyor: “ Başlarda şu oldu, insanlar bize plastik bir ev! dedi ve akıllarına poşet geldi, plastiği bir poşet ile ilişkilendirdiler. Bir çakmakla yaklaştıklarında yanacak ve parmakları ile dokunduklarında kırılacak diye düşündüler. Ürüne baktıklarında ve ne kadar sağlam olduğunu gördüklerinde, anladılar ve farklı bir şekilde düşünmeye başladılar. Daha sonra kullanıcıların kafasında bu ilk engeli aşmak çok kolay oldu.”

2019 yılında Conceptos Plásticos, Côte D’ivoire’de plastik atıkları sınıflar için modüler, montajı kolay ve ekonomik tuğlalara dönüştürecek bir fabrika kurmak amacı ile UNICEF ile işbirliği kurdu. UNICEF temsilcisi Aboubacar Kampo projeyi şöyle değerlendirdi “Bu proje atık yönetimi ve bir eğitim altyapı projesinden daha fazlası. Bu bir işleyiş metaforu; artan plastik atık sorunu çocuklarımızın geleceği için tam anlamıyla yapı bloklarına dönüştü”.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)