İnşaat Sektöründe Çalışanlarda da Görülebilen: Boyun Kireçlenmesi

Boyundaki eklemlerin (servikal art) çeşitli nedenlere bağlı olarak tahribata uğrayarak dejenere olması boyun kireçlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Boyun kireçlenmesi hakkında detaylı bilgilere geçmeden önce kireçlenme nedir, nasıl oluşur şeklindeki soruların cevabını almak boyun kireçlenmesinin daha iyi bir şekilde ifade edilmesine olanak sağlayacaktır. Boyun kireçlenmesi uzmandoktor.net tarafından açıklaması bu şekildedir.

Tıbbi literatürde osteoartrit olarak adlandırılan kireçlenme günümüzde oldukça fazla görülen ve yaşla beraber şiddetlenen bir eklem hastalığıdır. Bu hastalık zamanla etkilediği eklemlerde tahribata neden olur ve kıkırdakların incelmesine neden olur. Kireçlenme olarak adlandırılan bu durum eklemleri, çevresindeki kemik ve bağ dokusunu ve eklem sıvılarını etkileyerek bölgesel olarak osteoartrite neden olur. Kireçlenme genel olarak boynu ve beli etkisi altına alsa da nadiren de olsa diğer eklemlerde de görülmektedir.

Boyun kireçlenmesi olarak da adlandırılan servikal osteoartrit, boyundaki eklemlerin tahriş olması sonucunda dejenere olmasıdır. Bu kireçlenme türü genellikle boyundaki hareketi sağlayan eklemlerde görülmektedir. Boyun kireçlenmesi zamanla eklemlemleri inceltir ve eklem sıvısında azalmaya sebep olur. Bu da kıkırdakların sürtünmesine yol açarak çeşitli semptomlara neden olur. Boyun kireçlenmesi açısından ilerleyen yaş, aşırı kilo, postür bozukluğu ve genetik yatkınlık risk oluşturmaktadır.

Boyun Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir ?

Boyun kireçlenmesinde vücudun farklı yerlerinde belirtiler ve bulgular ortaya çıkmaktadır. İşte boyun kireçlenmesinde görülen belirtiler;

Boyun Kireçlenmesinin Nedenleri Nelerdir ?

Boyun kireçlenmesi başta kemik ve eklem hastalıkları olmak üzere birçok nedene bağlı olarak görülebilen bir hastalıktır. İşte boyun kireçlenmesinin nedenleri;

Boyun Kireçlenmesinin Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır ?

Boyun kireçlenmesinde görülen belirti ve bulgulara sahip olan hastalara uzmandoktor.net görüşüne göre çeşitli muayene yöntemleri uygulandıktan sonra kesin tanı konulabilmektedir. Bu muayene yöntemlerinde radyolojik görüntülemeler, kan testleri, detaylı anamnez ve EMG incelemeleri yer almaktadır. Bu muayene yöntemleri yardımı ile kesin tanı konulduktan sonra hastalığın klinik seyrine göre fizik tedavi yöntemleri ve medikal tedaviler planlanır.

Boyun kireçlenmesi tedavisine başlanırken öncelikle hastaların boyun kireçlenmesi hastalığı hakkında bilgi sahibi olmaları, eski alışkanlıklarından uzak durması, boyun ağrısının ortadan kaldırılması ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik tedaviler planlanır.

Eğer hastalığın klinik seyri çok şiddetli değilse ilk aşamada ilaç tedavisine başvurulmaz, bunun yerine ilaçsız tedavi yöntemleri ile hastaların iyileşmesi amaçlanır. Öncelikle hastaların sık sık dinlenmesi ve boyun ağrısına neden olan ağır işlerden kaçınması söylenir. Bunun için hastalara boyunluklar takılabilir. Ayrıca boyun kireçlenmesinin klinik seyrine göre ve hastanın yaşına göre yapabileceği şekilde egzersiz programları verilebilir. Bu egzersizler sayesinde duruş bozukluklarının önüne geçilir ve boynun güçlendirilmesi sağlanır bu sayede de kişinin yaşam kalitesi arttırılmış olur. Bu egzersiz programı günde 2-3 kez olmak üzere birkaç hafta boyunca tekrar edildiğinde oldukça olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

Hastalarda ilaç verilmeden uygulanan bu tedavi yöntemlerine rağmen hastaların şikayetlerinde bir azalma olmuyor ise medikal tedaviye başlanır. Bu tedavi sürecinde hastalara uygulanan ilk tedavi yöntemi ağrı kesicilerdir. Ağrı kesici ilaç tedavisinde öncelikle parasetamollere ve steroid olmayan antibiyotik tedavileri seçilir. Bu sayede hastaların boyun ağrıları iyileştirilerek daha rahat bir yaşam sürmesi amaçlanır. Bu ilaçların işe yaramadığı ağır hastalarda ise narkotik analjezikler, topikal kas gevşeticiler ve steroid etkili enjeksiyonlar verilerek ağrının geçmesi amaçlanır.

İlaçsız tedavi ve ilaçlı tedaviye rağmen hastalarda iyileşme görülmüyor ise son çare olarak cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu tedavi yöntemine yalnızca hiçbir tedaviye yanıt vermeyen hastalarda başvurulmaktadır. Boyuna cerrahi olarak girilir ve hasarlı bölgeler ameliyat edilerek iyileşme sağlanır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)