Doğa İle İç İçe Bir Deneyim: PokoPoko Club House

PokoPoko aslında iki otel binasını birbirine bağlamak amacıyla bir müşterinin isteği üzerine tasarlandı. Vizyonu hem binaların hem de odaların genişletilip yenilenmesi üzerine kuruldu. 1986 yılında yapılan küçük bir misafir evinin ve sonraki eklemelerinin oda sayısının 40’a çıkarılması hedeflendi.

Yapılan yeni bir üst geçit iki kompleks arasında hoş bir bağlantı sağlıyor. Yemyeşil orman boyunca uzanan yeni bir yol. Ve bir peri masalında olduğu gibi yolun yarısında, ortasında modern bir kır evinin bulunduğu bir açıklık var: PokoPoko. Uzaktan ağaçlarından üzerinden bakıldığında bir simge gibi farklı yönlere bakan koni şeklindeki 3 çatı göze çarpıyor. Bu da ona ismini veriyor: poko poko, Japoncada öne çıkmak, dikilmek anlamına geliyor.

Yakın zamanda inşa edilen PokoPoko aileye uygun bir kulüp evi ve otel misafirleri için bir etkinlik merkezi. Her bir çatı konisinin ise kendine özgü bir işlevi var.

Ortadaki koni, otelin kendi arazisinde yetişen taze malzemelerin kullanıldığı yemek pişirme etkinliklerine imkân sağlıyor. Yemekle ilgili çeşitli workshoplarda çocuklar ve ebeveynleri kendi reçellerini ve turşularını yaparak eğleniyor. Öte yandan büyük ahşap bir kütükten yapılmış bir fırın sayesinde araziden toplanmış sebze ve bitkilerle kendi pizzalarını yapabiliyorlar.

Yandaki konide uzun beyaz bir ağ bulunuyor. Bu ağda çocuklar tavan penceresine kadar tırmanıyor ve daha küçük çocuklar ise alttaki top havuzunda oynayabiliyor. Bu iç mekân oyun alanı hava dışarıda oynamaya izin vermediği zamanlarda bile çocukların enerjilerini atmalarına olacak veriyor.

Çocuklar enerjilerini atarken ebeveynler de diğer taraftaki çatı konisinin altında açık şöminenin etrafında dinleniyor.  Otel misafirleri ateşin etrafında Klein Dytham Mimarlık’ın tasarladığı Dora Dora mobilyalarında sevdikleri içecekleri alıp oturuyor, kitap okuyor, ateşi izliyor, çocukluklarında orman kamplarında geçirdikleri zamanları yâd ediyor ve marşmelovlarını ateşte pişiriyorlar. Ya da 360°’lik orman manzarasının keyfini çıkarıyorlar.

PokoPoko canlı ve huzur dolu bir mekân. Dışarıdaki ormanla sınır olmaksızın iç içe ve yağmurlu bir günde bile sanki doğanın içinde zaman geçiriyormuş hissi uyandırıyor.

Binanın çatısı çevredeki çam ağaçlarından yapılmış. İki tane ince ahşap öğe yapının kirişlerini oluşturuyor. Bunlar aşağıdaki çelik halka kirişlerden, çatı ışığının bir parçası olan daha küçük bir halkaya uzanıyor. Kirişler gergin bir form kazandırmak için kontrplakla kaplanmış. Sert bir yalıtım katmanını keresteden bir ağ taşıyor ve bir havalandırma deliği oluşturuyor.

Proje hızlı bir başarı kazandı ve otel ile kulüp evi, insanlar tarafından Japon şehirlerinden uzaklaşmak ve kırsal alanlarda sosyal mesafeye olanak tanıyan bir ev tatili geçirmek açısından büyük ilgi gördü.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)