Schoonschip Amsterdam: Esnek Şehir Tasarımına Yeni Bir Bakış

2008 yılında televizyon yönetmeni Marjan de Blok aklına iddialı bir fikir geldi: sürdürülebilir yüzen bir mahalle inşa etmek.

Yüzen bir ev hakkında belgesel çektikten sonra de Blok su üstünde yaşama konseptine âşık oldu ve geleneksel tekne evlerin ve esnek şehir tasarımının sınırlarını zorlamak istedi. Birkaç arkadaşı ile görüştü ve proje doğdu.

De Blok proje hakkında şunları söyledi: “Proje büyüdükçe büyüdü ve sürdürülebilirlikle ilgili yeni olasılıklar ortaya çıktı. Bugün bu mahallede 46 hane ile birlikte yaşıyoruz ve dünya çapında insanlara ilham veriyoruz” dedi.

2020 yılında tamamlanan Schoonschip Amsterdam, Amsterdam-Noord’daki güçlü bir sanayi geçmişine sahip olan Buiksloterham’da dairesel ve kendi kendine yeten yüzen bir mahalle. Johan van Hasselt Kanalı’nda 100 fazla kişi 30 su üstü arazide yaşıyor. Bu su üstü arazileri erişimi arttırmak için iki ev alanına bölünmüş durumda ve toplamda 46 ev bulunuyor.  

Schoonschip, mobilite, enerji, su ve atık gibi paylaşılan hizmetlerle kentsel bir eko sistem olarak çalışıyor. Deniz seviyesi yükselmesi ve şehirler için yeni konaklama alanları arayışı göz önüne alındığında bu sürdürülebilir yüzen topluluk, global iklim değişikliği için inovatif bir çözüm sunuyor.

Space&Matter Mimarlık Şirketi’nin kurucu ortağı Sascha Glasl ise projeyle ilgili şunları söylüyor: “Schoonschip, var olan doğayı yeniden yapılandıran ve toplum için sosyal, ekolojik ve finansal değerler sağlayan, büyüyen mahallelere dönüşüyor. Bu, devamlılık açısından bir yönetim ve bakım networkü oluşturuyor. Bu network mahallelerin döngüsel bir biçimde çalışmasını sağlayacak”.

Mahalle sakinlerinin kendileri tarafından başlatılan ve geliştirilen Schoonschip, sürdürülebilir şehirlerin nasıl ve kim tarafından tasarlanabileceğini yeniden kurguluyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)