Marvel, New York İçin Konteynerlerde Açık Hava Performansları Tasarlıyor

Mimarlık firması Marvel, New York’ta  Covid-19 pandemisi nedeniyle kapalı olan sinema ve tiyatro gibi performans mekanlarına bir alternatif geliştiriyor. Nakliye konteynerlerinde açık hava performansları.

Marvel’in konseptinde konteynerler, 3,6 metre uzunluğundaki iki kulenin arasına yerleştiriliyor. Böylece caddenin üzerinde köprüye benzer bir sahne kurulabiliyor. Yolun akşamları trafiğe kapatılmasıyla izleyiciler aşağıda oturup sahneyi izleyebiliyor. Gün içinde ise araçlar bu köprü-sahnenin altından sorunsuzca geçebiliyor.

Tasarıma göre konteynerin önündeki platformlar ilave sahne alanı olarak işlev görebilir. Seyirciler, zeminde sosyal mesafeyi koruyarak oturabilir.

Caddenin Üzerinde Sergilenen Performanslar

Dünya Sağlık Örgütü Corona virüsün pandemi haline geldiğini açıkladığından bir gün sonra 12 Mart 2020’de New York’un en ünlü tiyatro bölgesi olan Broadway kapatıldı ve Haziran 2021’e kadar da bu bölgedeki tiyatroların kapalı olması bekleniyor. Marvel bu konsepti New York Valisi Andrew Cuomo’nun 300 adet tiyatro gösterisini kapsayan NY PopsUP planına bir yanıt olarak geliştirdi.

Marvel, yaya trafiği üzerinde çok sınırlı etkiye sahip, gündüz araç trafiğini de hiç etkilemeyen bu konseptle, konteyner köprü tiyatrolar tasarlayarak kalabalık caddelerde performansların gerçekleştirilebileceğini göstermek istedi.  Firmanın kurucusu Jonathan Marvel, konseptle ile ilgili olarak “ Sokaklarımızda ve kaldırımlarımızda zaten bir köprü kurma kültürü var” dedi.

Marvel,  projenin kabul görmesi durumunda Broadway yakınlarında hızlı bir şekilde tes edilebileceğini belirtti.

Mimarların tavsiyesi ise şu şekilde: “ Pilot proje, tiyatro bölgesindeki herhangi bir caddede bulunan boş bir açık otoparkta geçici olarak kurularak kullanım ve güvenlik unsurları açısından test edilebilir”.

Dünyanın farklı yerlerinden birçok tasarımcı kapalı alanların pandemi nedeniyle güvenli olmayışının sanatta yarattığı krize farklı çözümler buldu. Örneğin Mimarlık Kolektifi Colab-19, Bogota’da performans alanı, açık hava restoranı ve manzara platformu olarak kullanılan bir bina iskelesinden çok katlı bir yapı inşa etti. Mimarlık Stüdyosu Stufish 1.000’in üzerinde seyircinin oturabileceği sosyal mesafe kurallarına uygun bir konsept tasarladı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)