Düşük Karbonlu Yeşil Çatılı Modüler Ev

Hollanda'nın Heinenoord kentinde  tarım arazilerinin güzel manzarasına sahip küçük, düşük etkili bir ev olan sürdürülebilir Buitenhuis'te, Bina Bilgi Modellemesi (BIM) kullanılmış. Modüler yapıda düşük karbonlu ahşap malzemeler bir araya geliyor. Hollandalı mimarlık firması VLOT Architecten, binayı yalnızca camlı cephe ve geniş manzara görünümü çerçeveleyerek değil, aynı zamanda mevcut ağaçları ve bitkileri yeşil çatılı yapıya entegre ederek, dış mekânla güçlü bir bağlantıya sahip olacak şekilde tasarlamış ve  evi minimum çevresel etki ile yerinden kaldırılabilmek için tamamı sökülebilir şekilde dizayn etmişler.

Proje sadece bahçe ve tarım arazilerinin tadını çıkarmak için yaratılan bir ev değil. Mimarlar binayı tamamen BIM ile tasarlamışlar ve inşaat atıklarını en aza indirmek için çelik temel ve ahşap taşıyıcı yapı için 3D modeller geliştirmişler. Modelleme ayrıca prefabrik bileşenlere sahip 1.5 metrelik bir ızgaraya dayanan modüler bir yapı tasarımına sebep olmuş. Lamine karaçam ve çapraz lamine ahşap ana yapı malzemeleri olarak seçilmiş.

 İç ve dış mekânlar arasındaki sınırı ortadan kaldırmak için, ev ile manzara arasına geniş bir veranda tasarlanmış. Dış yaşam alanı, 54 m2 olan ev alanını 210 m2'‘ye kadar genişletiyor. Veranda, her yöne uzanan tarım arazileri arasında bir sınır görevi gören bir bahçe ve mevcut bir hendek üzerine monte edilmiş. Bahçe, sedum kaplı çatıdan toplanan yağmur suyu ile sulanmakta. 

Pasif güneş enerjisi prensipleri, tüm elektrikli cihazların yanı sıra elektrikli yerden ısıtma ile donatılmış bir evin tasarımını da bilgilendirdi. Uzatılmış çatı saçakları, kış güneşine izin verirken yaz aylarında istenmeyen güneşin etkisini azaltır ve pencereler doğal havalandırmayı sağlamak için her taraftan açılabilir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)